Nyílt nap a farmon, a CAPTION projekt keretében

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynökséggel közösen a CAPTION projekt keretében szervezte meg a Nyílt nap a farmon elnevezésű eseményt. Június 13-án, csütörtökön három mezőgazdasági profilú iskola, a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola diákjai tekinthettek be egy szarvasmarha farm mindennapjaiba.

Bartalis Attila csíkjenőfalvi farmtulajdonos bemutatta a diákok számára, hogy 2005-ben elnyert európai uniós pályázatból, hogyan lett egy háztáji gazdálkodásból 12 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás. A diákok a farm körbejárása során megtekinthették, hogy egy modernizált tehéntej eladására berendezkedett farm hogyan működik.  Elmondása szerint, az európai uniós pályázatok révén sikerült megvásárolni két robotizált fejőgépet, aminek segítségével már csak egy ember kell a fejések lebonyolításához. A robotizált fejőgép minden egyéb munkát képes elvégezni. Saját laborjuk van, amivel tíznél is több mintát tudnak elvégezni és minden egyes információt tárolnak az adott tehénről.

Nagyon látványosnak és érdekesnek találták a diákok a farmlátogatást és pozitív példaként emelték ki, hogy olyan fejő berendezéseket láthattak, amit eddig csak a könyvekből tanultak meg, de nehezen tudták elképzelni hogyan is működik. Fontos, hogy a diákok lássák a gyakorlatban mire számíthatnak és mi vár rájuk az iskolapad elhagyása után. A CAPTION projekt részben pont ezért jött létre, hogy a fiatal generációval is megismertesse és közelebb hozza a helyi gazdák tevékenységeit, amiből tanulva akár ők is saját vállalkozást indíthatnak a jövőben.

Csíkszereda, 2019. június 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774