Nyílt levél a miniszterhez: hagyja jóvá a kilövési engedélyt

Borboly Csaba: készek vagyunk, ha kell Bukarestbe menni! 

(0 Szavazat)37 megjelenítés

– Bekövetkezett az, ami „várható” volt, pontosabban elkerülhetetlen! A mindennapos vadkárok, a több száz megsebesített és legyilkolt házi- és haszonállat után a túlszaporodott medvepopuláció egyik egyede ezúttal a rá bízott állatokat védő juhászra is lecsapott – nyilatkozta a mai medvetámadás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Mindkét combján megsebesítette a felcsíki pásztort egy medve Csíkdánfalva határában, az erdőhöz közeli esztenán június 24-én, szombaton. A nehezen megközelíthető helyszínről terepjáróval szállították le a faluba, ahol a mentőszolgálat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállította.

Erről tájékoztat a kórházban készült fotókkal közösségi oldalán Borboly Csaba: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1309291935784853 A bejegyzés alatt parázs vita alakult ki és többen azon a véleményen voltak, hogy Bukarestben is hangot kell adni.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere a közösségi térben azzal a kéréssel fordult Borboly Csaba megyeitanács-elnökhöz, hogy a megye településeinek polgármestereivel szervezzenek egy tiltakozó látogatást Bukarestbe, a tarthatatlan helyzet megoldása érdekében.

– Ha Dánfalváról, vagy Bögözről, Tusnádfürdőről nem hallatszik el az emberek segélykiáltása Bukarestbe a mindennapos vadkárok és medvetámadások ügyében, és nem szállítják el, vagy lövik ki a problémás egyedeket, akkor kénytelenek leszünk a román fővárosba utazni és ott hangot adni, hogy nem mehet ez így tovább! Az emberi élet nem lehet politikai huzavona vagy struccpolitika játékszere! – véli Borboly Csaba, aki hétfőn és kedden egyeztetni fog a megye polgármestereivel az esetleges bukaresti tiltakozó látogatás ügyében is.

– Ezúton felkérem a még tisztségében lévő Grațiela Gavrilescu miniszter asszonyt, hogy adja ki a kilövési engedélyt, az emberre támadó medvére. Ne folytasson struccpolitikát Bukarest, és ne húzzák az időt, amikor Hargita megyében emberéletek vannak veszélyben – fogalmazott Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Csak ezen a héten több mint 100 háziállatot pusztított el a medve megyénk egyetlen településén, Bögözben. 12 nyúl, 29 csirke és 60 tyúk veszett oda, tíz család szenvedett kárt és él azóta is minden nap rettegésben.

– Nem a medvék ellen harcolok, hanem a Hargita megyei lakosok nyugalmáért, és személyes biztonságukért. Megyénk lakosainak tartozom azzal, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek, hogy a veszélyezettség elmúljon. Mert ma már az ember van veszélyben, nem a medve! Minden esetet nyilvánosságra kell hoznunk, minden vadkárt be kell jelenteni, és addig kell a medveproblémáról beszélni, amíg Bukarest is lépéseket hoz! Ne várjuk meg, amíg a Colectivhez, vagy a cirkusztűzhöz hasonló tragédia történik, előzzük meg a halálos kimenetelő medvetámadást! – ebben kérem Gavrilescu miniszter asszony sürgős közbelépését, és a kilövési engedély kibocsátását, nyilatkozta Borboly Csaba tanácselnök.

Az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy a medve emberre támadt, a vadak bemennek a településekre, behatolnak a házakba, mivel nőtt az egyedek száma, nőtt a veszély is.

A megyei tanács illetékesei továbbra is várják a lakosság medvepopulációval és vadkárokkal kapcsolatos észrevételeit a vadkar@hargitamegye.ro e-mail címre. A témában bővebb információt találnak a http://hargitamegye.ro/vadkarok.html honlapon.

Az elmúlt években történt medvetámadások az alábbi interaktív térképen tekinthetők meg:

http://hargitamegye.ro/vadkarok/interaktiv-terkep.html

Csíkszereda, 2017. június 24.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774