Nyilatkozatba foglalták az egyház szerepét a családok és Európa jövője demográfiai kihívásaira adható válaszban

A Magyar Országgyűlés felsőházi termében ülésezett az Régiók Bizottsága néppárti (EPP) frakciója 

(0 Szavazat)41 megjelenítés

A budapesti Országházán ülésezett pénteken, szeptember 8-án a Régiók Bizottsága néppárti (EPP) csoportja, amelyen a demográfiai változásokról és a társadalmi újjászervezésről tanácskoztak. Az ülést Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, majd a kormány illetékes államtitkárai mutatták be a magyarországi gyakorlatot és intézkedéseket, a közösségek megerősítése, a munkanélküliség csökkentése, a családbarát adópolitika és intézkedések tekintetében, kiemelve, hogy Magyarország a házasságok és az itt születendő gyermekek számának növelésében érdekelt és nem a benépesítésben. 

Hozzászólásában Borboly Csaba gratulált gratulált a magyarországi delegációnak, amelynek vezetője Ribányi József, Tolna Megye Közgyűlésének alelnöke. Elérték ugyanis, hogy a legnagyobb európai politikai család, a néppárt, Budapesten tartsa kihelyezett ülését egy olyan fontos témakörben, mint a család és a demográfiai kihívások.

Borboly Csaba mindezek mellett gratulált Magyarország kormányának, hisz a családpolitikai intézkedések a demográfiai csökkenés fékezésének egyik legfontosabb tényezője. A magyar állam családsegítő intézkedései példaértékűek lehetnek minden EU tagország számára. Mint mondta az oktatáspolitika és a demográfiai változás közötti összefüggés vitathatatlan. A Régiók Bizottsága oktatási jelentéstevőjeként elmondta, olyan közös oktatáspolitikára van szükség, amelyet a helyi, regionális önkormányzatokkal együttműködve dolgoznak ki és valósítanak meg az EU és a tagállamok, bizonyos általános elvek mentén, az európai oktatáspolitikával összhangban. Mindez Borboly Csaba szerint akkor lehetséges, ha az egyházak kulcsfontosságú szereppel bírnak a családok megtartásában, a közösségek kialakításában, amelyről többet kell beszélni uniós szinten, hiszen ma az látható, hogy a kereszténység ügyéről Brüsszelben beszélni kényelmetlen és vitát vált ki. Márpedig oktatás és egyház nélkül nincs közösségi jövő.

Hozzászólásában azt is kiemelte, hogy amikor demográfiai kihívásokról beszélünk, akkor azon mintegy hét millió őshonos nemzeti kisebbségről is beszélni kell, akik meg akarják őrizni identitásukat és otthon akarnak boldogulni. Ezek számára pedig az anyanyelven való oktatáshoz a jogot garantálni kell, kiemelten a felekezeti oktatás lehetőségét, hisz látható, hogy ma vannak országok, ahol ez azz alapvető jogok nem érvényesülnek, utalva a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum helyzetére.

A kihelyezett frakcióülés végén közös nyilatkozatot fogadtak el, amelybe Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a Régiók Bizottsága tagja javaslata is bekerült az egyházra és oktatásra vonatkozó utalások.

– Az Európai Unióban akkor lehet biztos jövőt tervezni, ha korszerű és a helyi igényekhez igazított oktatásban részesülnek fiataljaink, megerősítve az egyházi oktatással. Az unió intézményeiben az egyház szerepének nagyobb hangsúlyt kell kölcsönözni. Garantálni kell a nemzeti kisebbségek számára az oktatáshoz és az egyházi élethez való egyenlő bánásmódot – hangsúlyozta Borboly Csaba kiemelve a marosvásárhelyi iskola rendezetlen ügyét. Szerinte ugyanis nem szabad megfeledkeznünk az oktatáspolitika és a demográfiai változások közötti összefüggésről, amely különösképpen fontos az őshonos nemzet kisebbségek és etnikai csoportok esetében.

 

A megyeelnök a közösségi oldalon is összegezte a mai napot:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1374350635945649/

 

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága raportőreként az iskolai és felsőoktatási intézmények fejlesztéséről és modernizálásáról készít jelentést:

https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 8.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774