Növelni kell a szakoktatás presztízsét

Az RMPSZ rendezvénysorozatának újabb állomása a csíkszeredai megyeháza volt

(0 Szavazat)81 megjelenítés

Szakképzés – gazdaság – társadalom címmel szervezett szakmai fórumsorozatot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), amely május 20-án csíkszeredai állomásához érkezett. A rendezvény előtt annak helyszínén, a megyeházán sajtótájékozatót tartott Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke, Hargita megyei tanácsos, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ezt követte a szakmai fórum, ahol a tanintézetek igazgatói és a polgármesterek mellett jelen volt Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkár-helyettese, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Lukács Bence Ákos konzul, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér alelnök, Becze István és Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos, utóbbi a megyei tanács oktatási szakbizottságának tagja.

A fórumsorozat első állomása Sepsiszentgyörgy volt, a mostani alkalommal csíkszéki, gyergyószéki, borszéki és csángóföldi szakembereket és érintetteket hívtak össze. A székelyföldi rendezvénysorozat jövő héten Székelyudvarhelyen folytatódik, majd a partiumi, bánsági kollégákkal találkoznak, végül pedig Kolozsváron a közép-erdélyi megyék képviselőivel, ismertette Burus-Siklódi Botond. A rendezvény illeszkedik a magyar kormány éves tematizálásába, amely szerint 2015 a külhoni magyar szakképzés éve. A fórumsorozat célja a stratégiai koncepció, a fejlesztési koncepció és a munkaprogram kidolgozása, fejtette ki az RMPSZ elnöke. A végső eredmény a szakmai hálózat kialakítása, az intézményi felzárkózás segítése kell hogy legyen, hangzott el. Burus-Siklódi Botond kiemelte Hargita Megye Tanácsa szerepét, amely már hosszabb ideje foglalkozik a témával.

– Közintézményként Hargita Megye Tanácsa lehetőségei korlátozottak, de prioritásként kezeljük a kérdést – mondta Borboly Csaba. Jó partnerséget alakítottak ki a tanfelügyelőséggel, a helyi önkormányzatokkal, a tanintézetek igazgatóival, a Sapientia EMTE-vel, illetve fontosnak tartották megszólítani a vállalkozói szervezeteket és a gazdákat.

Elfogadhatatlan fiataljaink sorozatos sikertelen érettségije, nekik kell esélyt biztosítani, hiszen a jó szakemberekre mindig szükség lesz, fogalmazott a megyeelnök. Hozzátette: hisznek a duális képzés eredményességében, a román kormány egyetlen jó lépésének tartják, hogy ösztöndíjat hagyott jóvá a szakiskolásoknak.

– A székelyföldi fiatalok nem azért vándorolnak el, mert veszélyben érzik kisebbségi identitásukat, hanem mert nem látnak itthon kiszámítható jövőt, esélyt a megélhetésre. A migráció egyik okozója a munkahely és a perspektíva hiánya – mondta Borboly Csaba, majd ismertette a Hargita megyei kezdeményezéseket. A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnáziumban agroturisztikai szakosztály indult, ahol a gyakorlati képzés lehetőségét szeretnék megteremteni tangazdaság kialakításával. A közös munka eredménye a csíkszentsimoni bázis, a tangazdaságokat pedig pályázatai révén támogatja a megyei tanács. A képzéseket a Hargita Megyei Agrárkamara és a Hargita Megyei Művészeti Népiskola bevonásával valósítják meg. A gyerekek mellett a felnőttek szakoktatása is fontos, ez olyan terület, amellyel közösen kell foglalkozni, emelte ki a megyeelnök.

Borboly Csaba a teendők között az inasképzés rendszerének módosítását, a szakosztályok engedélyeztetési folyamatának könnyítését, jogszabály-módosítások előterjesztését, illetve a tájékoztató és felvilágosító kampányok szervezését említette.
Fontos az RMPSZ kezdeményezése, és nagyban segíti a Hargita Megye Tanácsa által elkezdett munkát. Ha kialakul egy széles körű társadalmi összefogás, Bukarest is jobban odafigyel a kérdésre, vélekedett a megyei tanács elnöke, és hiánypótlónak nevezte az RMPSZ rendezvénysorozatát.

Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja jelentést készített a Hargita megyei szakoktatás helyzetéről, amely az alábbi linken tanulmányozható: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2015/01/HMTJ_24_25169_17112014__Szakoktatas_HR_megyeben_Final.pdf

 

Csíkszereda, 2015. május 20.


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774