Növelni kell a kisebbségi vagy hátrányos helyzetből érkező diákok esélyét a továbbtanulásra

Jelentést készít a Régiók Bizottságának Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Jelentéseibe mindig próbálja bevinni a kisebbségi helyzet, a peremvidékek sajátos helyzetét, a szubszidiaritás elvét, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának (RB) tagja az oktatás témakörében tartott konzultáción. A megyeelnök jelentést készít az RB Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottságának, a véleménytervezettel kapcsolatosan tartottak a csíkszeredai megyeházán augusztus 30-án konzultációt a helyi érintettekkel.

Arra törekednek, hogy a javaslatokat egyhangúlag szavazzák meg, így annak jelentősebb lesz az utóélete és több módosítást figyelembe vesznek, ismertette Borboly Csaba. Jelentéseibe mindig próbálja bevinni a kisebbségi helyzet és a peremvidék sajátos helyzetét, részletezte, illetve a szubszidiaritás elvét, hogy a döntéseket le kell hozni helyi szintre. Hozzátette: ezekkel valamelyest Bukarestnek is kíván üzenni és a sajátosságokra felhívni a figyelmet. Korábban már nyújtott be módosításokat a megyeelnök, ezek nagyrészét el is fogadta Navracsics Tibor biztos, amelyek a készségfejlesztésre és a támogatási programokra való odafigyelésre vonatkoztak.

Csák László nevesített szakértő ismertette, az RB dokumentuma három dologra reflektál: a felsőoktatásra, a közoktatásra és a jogszabálytervezetre. A konzultáción jelen volt Ferencz Salamon Alpár, a megyei tanács oktatási és kulturális szakbizottságának elnöke, a Sapientia EMTE részéről Lázár Ede dékán és Mara Gyöngyvér rektorhelyettes, illetve Balog Piroska pedagógus a Venczel József Szakközépiskola képviseletében.

Csák László beszámolt: a véleménytervezet kiemeli a kisebbségvédelmi kérdéseket és a periférikus régiók ügyét, a polgári egyetemek elképzelést, amelyek kategóriájába beillik a Sapientia, illetve hangsúlyt fektet a regionális beruházásokra a közoktatás és a felsőoktatás tekintetében. A nemzeti és etnikai kisebbségek nyelvén működő oktatási, képzési és felsőoktatási intézmények esetében törekedni kell arra, hogy elkerülhető legyen a kisebbségi diákok oktatáshoz való hozzáférésének korlátozása, áll a véleménytervezetben. Emellett kihangsúlyozza a közoktatás támogatásának fontosságát.

Oda kell figyelni a tanárképzés hiányosságaira, erre a középtávú megoldás a pedagógusok átképzése lehet, hívta fel a figyelmet Ferencz Salamon Alpár, illetve fejleszteni kell az oktatók pedagógiai felkészültségét, főként az alapképzésben. Azt javasolta, jelenjen meg a jelentésben hangsúlyosan a finanszírozási kötelezettség, ugyanis jelenleg az Unióban Románia költ a legkevesebbet a közoktatásra. A szakoktatás tekintetében azt emelte ki, hogy azt a lehető legkorábbi életkortól kell szorgalmazni, ezt figyelembe kell venni az oktatási program összeállításakor.

Mara Gyöngyvér a pályaorientáció fontosságát hangsúlyozta, amely jelentősen csökkentené a lemorzsolódást a felsőoktatás esetében. Módosítani kell a támogatások rendszerét, hogy a kisebb regionális egyetemek is hozzá tudjanak férni a finanszírozásokhoz, javasolta. Továbbá azt emelte ki, hogy a közoktatással együttműködve népszerűsíteni kell a nem keresett szakokat.

Össze kell hangolni a keresletet és a kínálatot, felül kell vizsgálni a felsőoktatásban az akkreditációs rendszert, mondta Lázár Ede. Ő is kihangsúlyozta, hogy alkalmazzanak pozitív diszkriminációt a támogatások terén a hátrányos régiók esetében, hiszen a Sapientia számára is prioritás az innováció.

A véleménytervezetet további szakembereknek és tanintézeteknek is eljuttattják, a javaslatokat szeptember 10-ig várják.

Borboly Csaba oktatás témában benyújtott jelentéseiről részletesebben az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett eddigi tevékenységéről a honlapján olvashatnak még többet.

 

Csíkszereda, 2017. augusztus 30.


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774