Nincs törvényes alapja az építkezésnek

Pontról pontra cáfolhatók a dormánfalvi polgármester állításai

(0 Szavazat)72 megjelenítés

– A dormánfalvi polgármester úzvölgyi temetővel kapcsolatos állításai dokumentumokkal cáfolhatók, amit a közvélemény elé kell tárnunk – jelentette ki Borboly Csaba arra reagálva, hogy Dormánfalva elöljárója május 6-án közleményben reagált az úzvölgyi temetőben zajló építkezések kapcsán a sajtóban megjelent hírekre.

. Hargita Megye Tanácsa elnöke szerint csak úgy érhető el, hogy a Bákó megyeiek elálljanak szándékuktól, ha minden követ megmozgatnak: politikai,  diplomáciai úton, levéltári kutatásokon alapuló bizonyítékokat felmutatva, valamint közigazgatási lépésekkel – magánszemélyek beadványainak tömegével, különféle hatóságok, intézmények „ostromlásával”. – Kérek mindenkit, akinek valamilyen információ a birtokában van, ami segítheti ügyünket, küldje el, hogy tudjunk minden adatot felhasználni igazunk bizonyításakor – ismételte meg korábbi felhívását a megyei tanács elnöke.

A dormánfalvi polgármester pontokba szedve érvel amellett, hogy az úzvölgyi temetőt újraépítik jelenleg. Állítása szerint az úzvölgyi temetőt az úgynevezett Hősök Emlékezete Egyesület (Societatea Cultul Eroilor) állíttatta 1926–27-ben, és román, magyar, német, osztrák, olasz, orosz és szerb katonák vannak benne eltemetve. Ezzel szemben a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárában található dokumentumok pontosan rögzítik az I. világháborúban 1916–1918 között zajló harcokat, eseményeket és az elhunytak listáját.      Idézünk: „A dokumentumokból kiderül, hogy az első katona 1916. október 14-én hunyt el, amikor a román seregek 10 kilométeres távolságra tartózkodtak a helyszíntől. Az első elhunyt katonák a magyar honvédek voltak.”

A harmadik pontban a moldvai település polgármestere azzal érvel, hogy az úzvölgyi temető Bákó megyében, Dormánfalva adminisztratív területén található. Ezt egy 2011-es, a kataszteri hivatal által kiadott aktával próbálja bizonyítani (1042351/02.08.2011). Ezzel szemben a két megye határa csak törvénnyel módosítható, vagyis arról, hogy a két település – Dormánfalva és Csíkszentmárton –, illetve a két megye – Hargita és Bákó – határa a hegy gerince vagy az Úz patak, csak egy jogszabály dönthet. Amíg ilyen jellegű törvénymódosítás nem történik, addig a megyésítésről szóló 2/1968-as törvény érvényes, mely szerint a szóban forgó temető, amely Úzvölgye településen található, Csíkszentmárton község területén van.

A negyedik pontban a polgármester 1926-os tervekre hivatkozik, melyek alapján a mostani munkálatokat végezték a temetőben. Ezzel szemben 1926-ban már temető volt az Úz völgyében, hiszen ott – mint fentebb említettük – első világháborús hősök vannak eltemetve. Ugyanakkor azt állítják, hogy üres területre helyezték el a kereszteket, ezzel szemben a bécsi levéltár 1917-es, Úzvölgye korabeli katonai temetőjének térképe alapján azonosítható, hogy a magyar királyi 10. honvéd gyalogezred I. számú temetőjének III. és IV. soraira építették rá a betonkereszteket.

Az úzvölgyi helyzetről Hargita Megye Tanácsa külön honlapot hozott létre, amelyen számos információ elérhető, és folyamatosan frissül: http://uz.hargitamegye.ro

Csíkszereda, 2019. május 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774