Népviseletek beszerzését támogatja a megyei tanács

(0 Szavazat)20 megjelenítés

Pénteken, március 18-án a megyeházán szerveztek találkozót a csíki hagyományőrző csoportok számára, ahol ismertették Hargita Megye Tanácsának viselettámogatási programját és a további kulturális pályázatokat. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zonda Erika, a megyei tanács programigazgatója, valamint Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.

Hargita Megye Tanácsa minden évben vissza nem térítendő pályázatokat hirdet meg kulturális tevékenységek támogatására. A népviseletes program összesen 160 ezer lej értékű kiírására azon Hargita megyei köz- és magánjogi, valamint fizikai és jogi személyek jelentkezhetnek, amelyeket a román törvénykezésnek megfelelően jegyeztek be.  Ezen kívül a kulturális tevékenységek támogatására előirányzott keretösszeg 415 ezer lej.

A pályázat támogatja a Hargita megyére jellemző hagyományos és népi viseletek elkészíttetését és beszerzését. A pályázat Hargita Megye Kulturális Stratégiájának a része.

Zonda Erika vezérigazgató elmondta: a népviseletes programban legnagyobb összegre 10 ezer lejre pályázhatnak. Megítélése szerint fontos, hogy hagyományos viseleteket szerezzenek be a csoportok. Ez egy nagyon jó lehetőség a néptánc egyesületeknek. Oda kell figyelni, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására. Azok, akik tavaly pályáztak idén is pályázhatnak. Ez évben huszár ruhákra is lehet pályázni – tájékoztatta a jelenlévőket a vezérigazgató.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke rámutatott arra, hogy növekedett a pályázatok száma és a keretösszegeket is megemelték, az őszi kiíráson még tovább fogják emelni az összeget. Az egybegyűltek figyelmébe ajánlotta a megye kulturális stratégiáját.

– Vannak célok, amik felé haladó kulturális tevékenységek kell támogatást kapjanak. Mivel választási évben vagyunk, ki-ki a saját településén most kell megerősítse a kulturális egyesületek tevékenységét azáltal, hogy rá veszik a helyi jelölteket, hogy helyi, községi szintű kiírások legyenek. Fontos a saját pályázati program, hogy a gyerekeknek legyen kötődése szülőföldjükhöz – fogalmazott Borboly Csaba.

A pályázatok leadási határideje 2016. április 1., 12 óra. A pályázatokról részletes információ érhető el a http://palyazatok.hargitamegye.ro/ honlapon.

A találkozó végén Ferencz Angéla az idei, szervezés alatt álló Hargitai Megyenapok programját ismertette, valamint bemutatta Kisné Portik Irén Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte című könyvét.

Csíkszereda, 2016. március 19.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774