Népviseletek a csíkvacsárcsi fiataloknak

(0 Szavazat)94 megjelenítés

Nyolc darab felcsíki székely ruhát adtak át augusztus 15-én a csíkvacsárcsi kultúrotthonban, amelyet pályázaton nyert a Búzavirág Néptánccsoport Hargita Megye Tanácsától. 

Az eseményen Fodor Zoltán, a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület programfelelőse köszöntötte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy a helyi ifjúsági tánccsoport tagjának sikerült új székely ruhákat készíttetni, valamint bíztatta a szervezet fiataljait a további közös munkára. Ugyanakkor megköszönte Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatták a vacsárcsi néptánccsoportokat.

Az eseményen jelenlevő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta az összefogás fontosságát, és gratulált a tánccsoportoknak. Azt kívánta a csoport tagjainak, hogy használják minél többször a népviseleteket.

Az átadáson a gyerekek szülei mellett jelen voltak Biró Mária és Orbán Attila helyi tanácsosok. Az esemény végén a néptánccsoport tagjai felvették az új népviseleteket, és rövid kiértékelőt tartottak a tánccsoport működéséről, illetve ismertették jövőbeli terveiket.

A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011. decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a néptánchagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása. Az elmúlt évben sikeresen szerepelt a falunapokon, az Ezer Székely Leány Napján, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón, valamint a novemberben megrendezett Szent András-napi bálon. A néptánccsoport műsora elmaradhatatlan a csíkvacsárcsi rendezvényeken, de felléptek már több csíki településen, valamint Oroszhegyen és Lövétén is.

Vacsárcsiban még működik a Búzavirág Néptánccsoport, akik általános iskolába járnak, valamint a Pöttöm Néptánccsoport, akik óvodások és kisiskolások.

A néptánccsoport oktatója Antal Zsolt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi, küküllőmenti, vajdaszentiványi és szatmári táncok szerepelnek. A csoport vezetője Bíró Mária, aki a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális egyesület elnöke.

Csíkszereda, 2016. augusztus 16.  


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, szeptember»
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774