Népviseletek a csíkvacsárcsi fiataloknak

(0 Szavazat)90 megjelenítés

Nyolc darab felcsíki székely ruhát adtak át augusztus 15-én a csíkvacsárcsi kultúrotthonban, amelyet pályázaton nyert a Búzavirág Néptánccsoport Hargita Megye Tanácsától. 

Az eseményen Fodor Zoltán, a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület programfelelőse köszöntötte a jelenlevőket, és örömét fejezte ki, hogy a helyi ifjúsági tánccsoport tagjának sikerült új székely ruhákat készíttetni, valamint bíztatta a szervezet fiataljait a további közös munkára. Ugyanakkor megköszönte Hargita Megye Tanácsának, hogy támogatták a vacsárcsi néptánccsoportokat.

Az eseményen jelenlevő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kihangsúlyozta az összefogás fontosságát, és gratulált a tánccsoportoknak. Azt kívánta a csoport tagjainak, hogy használják minél többször a népviseleteket.

Az átadáson a gyerekek szülei mellett jelen voltak Biró Mária és Orbán Attila helyi tanácsosok. Az esemény végén a néptánccsoport tagjai felvették az új népviseleteket, és rövid kiértékelőt tartottak a tánccsoport működéséről, illetve ismertették jövőbeli terveiket.

A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011. decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a néptánchagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása. Az elmúlt évben sikeresen szerepelt a falunapokon, az Ezer Székely Leány Napján, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón, valamint a novemberben megrendezett Szent András-napi bálon. A néptánccsoport műsora elmaradhatatlan a csíkvacsárcsi rendezvényeken, de felléptek már több csíki településen, valamint Oroszhegyen és Lövétén is.

Vacsárcsiban még működik a Búzavirág Néptánccsoport, akik általános iskolába járnak, valamint a Pöttöm Néptánccsoport, akik óvodások és kisiskolások.

A néptánccsoport oktatója Antal Zsolt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi, küküllőmenti, vajdaszentiványi és szatmári táncok szerepelnek. A csoport vezetője Bíró Mária, aki a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális egyesület elnöke.

Csíkszereda, 2016. augusztus 16.  


[ Ifjúsági hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774