Népviselet beszerzésére nyertek pályázatot, ezeket mutatták be Felsőboldogfalván

A Felsőboldogfalváért Egyesület közleménye

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Október 21-én bál kíséretében mutatták be a pályázat útján elnyert eszközöket: egy aktív hangfalat és két mikrofont valamint 12 székelyruha viseletet. A Felsőboldogfalváért Egyesület pályázat útján nyert 5100 lej támogatást a Hargita Megyei Tanácstól, ezt 1275 lej önrésszel kellett felpótolni és így sikerült 6 fiú és 6 lány székely ruhát vásárolni I-IV.osztályos diákok számára. Pénzalapot sikerült megteremteni a néptáncoktatásra is, így a székelyruha bemutató néptánc kíséretében történt. A táncot az I-IV. osztályosoknak Faluvégi Erzsébet és Fülöp Csaba oktatták. A faluban nemcsak a kisebbek, hanem a felnőttek is járnak néptáncot tanulni, gyakorolni, az oktatást számukra Kinda Botond és Kinda Emese végzik. A kitartó oktatás, tanulás és gyakorlás eredménye szombat este csúcsosodott ki, hiszen úgy a diákok által bemutatott műsor, mint pedig a bál színvonalas, mondhatni magyar emberhez illő volt.

Az egybegyűlteket Borbély István alpolgármester köszöntötte első ízben: „Ott ahol templomot építenek, abban a községben ahol emlékparkot állítanak a reformáció 500-ik évfordulóján, ott ahol az önkormányzat, a történelmi egyházak, a közbirtokosság vállvetve együtt tud cselekedni, és a tenni akarás mentén még születik egy egyesület Felsőboldogfalváért, ott igenis, van ok az ünneplésre.

Hargita Megye Tanácsa részéről Incze Csongor tanácsos köszöntötte az egybegyűlteket és gratulált az összefogásért és a tenni akarásért. Elmondta, hogy a megyei önkormányzat számos pályázatot kiír és elég sok területen, de támogatásban leginkább azok tudnak részesedni, akiknél ez a tenni akarás erőteljesen megvan. Kitartást és további sok sikeres pályázást kívánt.

Sándor József polgármester elmondta, hogy a kultúráért mindig tenni kell, és a kultúra soha nem önmagától lesz, hanem azt mindig mi magunk alakítjuk magunk körül. Örvendetes, hogy a magyar kultúra és hagyományőrzés terén ilyen sokat áldoznak Felsőboldogfalván. Ez annak a jele, hogy amíg folyamatosan közösség és közösségi erő van jelen Felsőboldogfalván, addig magyar közösségről beszélhetünk, akiknek fontos az identitástudat. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy 2018 január 19-én tartják a községben a Magyar Kultúra napját, melyre Magyarországi meghívottak is lesznek.

A köszöntőbeszédek után az iskolások táncműsora következett, amely annyira sikeres volt, hogy a jelenlévők több ízben is visszatapsolták. Majd ezt követte egy ízléses, hajnalig tartó bál, ahol mindenki kedvére táncolhatott, szórakozhatott.

 

Csíkszereda, 2017. október 24.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774