Néptáncfesztiváloztunk Székelyudvarhely város több terén is

(0 Szavazat)62 megjelenítés

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa szeptember 26-án tartotta őszire tervezett néptáncfesztiválját, színes táncműsorral és népzenével töltve meg Székelyudvarhely város több helyszínét is. A rendezvény társszervezői: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a Szent Mihály-napi vásárt szervező Romantika Étterem és Panzió. E rendezvény előzménye az előző három évben a Forrásközpont szervezésében megtartott nemzetközi ifjúsági néptáncfesztivál volt, amelyet a Forrásközpont szervezőcsapata ezúttal felnőtt hagyományőrző társulatok meghívásával tett változatossá.

A fesztivál programsorozata délelőtt 11 órakor Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Szent István Termében kezdődött, itt találkozott először a Serittő néptáncegyüttes, a testvérvárosból érkező Törökbálint néptáncegyüttes, a Vársonkolyosi Művelődési Ház román néptánccsoportja, az ugyancsak testvérvárosból, Keszthelyről érkező Nagyváthy néptáncegyüttes, a Lipka Néptánccsoport Bodonosból, a Galócási Floricica Néptánccsoport, a székelykeresztúri Késői Mákvirágok néptánccsoport, valamint a házigazda szerepét felvállaló Udvarhely Néptáncműhely. A Városháza ékes termét megtöltő hazai és külföldi néptánctársulatokat Kassay Péter kulturális tanácsadó köszöntötte, aki tolmácsolta Bunta Levente polgármester szavait. „Örülök, hogy Székelyudvarhely ismét egy rangos eseménynek lehet az otthona. Egy évekkel ezelőtti helyi ötlet megizmosodva belenőtt a város kulturális vérkeringésébe. Olyan értékek felmutatását kínálja a közönségnek, amelyek nem közömbösek számunkra. Ennélfogva a város vezetése, a polgármesteri hivatal is partneri viszonyban vállalta ennek az eseménynek a felkarolását. Ennek a korszaknak, amelyben élünk, egyik legégetőbb kérdése az identitás. Kik voltak az elődeink, hogyan éltek, hogyan tartották fenn a társadalmukat? A néptánc, népzene ilyen irányban is felkelti a kíváncsiságot. A ma emberének pedig abban kell döntenie, hogy mennyit vall magáénak ebből a gazdag örökségből, hogyan éli meg. És persze a távlatokat tekintve lényegi dolog, hogy megőrizzük-e mindezt az utódainknak, átadjuk-e ezeket az ismereteket nekik is” – szólt a polgármester üzenete a színes népviseletekben egybegyűltekhez.

Ezt követően Lőrincz Ildikó, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője köszöntötte a meghívott társulatokat, majd háláját fejezte ki a városvezetőknek, hogy társszervezőként vállalták, hogy a Szent István-teremben kezdődjön el a néptáncfesztivál programja, és megköszönte a gálaműsor megszervezésében nyújtott logisztikai segítséget is. „Rendkívül fontosnak tartjuk ezt az együttműködést, azt hogy hagyományőrző és a népi kultúrát felkaroló rendezvényeinken – a néptáncfesztivál mellett az idén megtartott Csillagösvény gyermekfesztiválon, illetve a megyenapok alkalmával –, a polgármesteri hivatal mellénk állt, és reméljük, ez az együttműködés az elkövetkezőkben is számos értékes rendezvényt jelent majd a város lakóinak.”

A Városházáról a meghívott néptáncegyüttesek a szemerkélő eső ellenére három helyszínre vonultak, és párhuzamosan a Kaufland áruház előtt, a Márton Áron téren zajló helyi termékek vásárán és a Merkúr áruház előtt, a szombat délelőtti vásárlását lebonyolító lakosság nem kis meglepetésére népzenével, népviseletben és néptáncműsoros villámcsődülettel, valamint az érdeklődőknek kiosztott műsorismertető szórólapokkal hívták fel a figyelmet a nap eseményére.

A délután három órától kezdődő néptáncgála kétnyelvű – román és magyar – megnyitóbeszédében a Forrásközpont vezetője azt kívánta a Szent Mihály-napi vásár terében a városi strand mellett egybegyűlteknek, hogy a tánc, a népzene és a hagyománytisztelet alkalmára megszervezett ünnepség mindenki számára örömmel telítődést jelentsen. Sarkadi Zoltán színművész szintén két nyelven konferálta be a fellépő tánccsoportokat és az általuk bemutatott néptánckínálatot. Ily módon az immár negyedik alkalommal megszervezett nemzetközi néptánctalálkozó meghívott együtteseinek köszönhetően az érdeklődők betekintést nyerhettek a hazai különféle nemzetiségű és a határon túlról érkezők színes tánckultúrájába. Volt magyar, román, sváb, szlovák és cigány tánc, illetve a magyar táncokon belül sebes-Körös-vidéki, rimanóci, rábaközi, vajdaszentiványi és kalotaszegi néptánc. A fesztivál különlegessége, hogy a Bihar Megyei Hagyományőrzési Központnak köszönhetően Székelyudvarhelyen először mutatkozhatott be a Vársonkolyosi Művelődési Ház román néptánccsoportja és a Lipka Néptánccsoport Bodonosból.

A rendezvény helyszínén zajlott a VII. Szent Mihály-napi vásár, amely számos olyan hagyományőrző programmal egészítette ki a népi tánc- és viseletkultúra gazdag kínálatát, ami teljessé tette e közösségi alkalmat. „Nekünk nagyon fontosak az ilyen alkalmak, mert ezek révén válik városunk központtá: a tánc, a népzene, a hagyománytisztelet központjává” – hangsúlyozta beszédében a Forrásközpont vezetője, aki ismertette a rendezvény támogatóit is: Hargita Megye Tanácsa, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Remélhetőleg az idei ősz emlékezetes táncünnepe jövőre is méltó helyet kap Székelyudvarhely gazdag kulturális kínálatának palettáján, hiszen a szervezők csapata jövőre is tervezi e hagyományőrző rendezvény újabb kiadását. 

 


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774