Néptánc és népzene töltötte be a Szabadság teret

XXIX. Csűrdöngölő a XII. Hargitai Megyenapokon

(0 Szavazat)45 megjelenítés

Május 12-én, csütörtökön gyermekek és ifjak vették birtokba a csíkszeredai megyeháza oszlopcsarnokát és a Szabadság teret, hogy együtt ropják a táncot a XXIX. Csűrdöngölő gyermek- és ifjúsági néptánctalálkozón.

A XII. Hargitai Megyenapok keretében szervezett néptánctalálkozón több mint harminc néptánccsoport lépett fel. Az összesen több mint ezer néptáncot, magyar néphagyományokat kedvelő és éltető gyermeket megmozgató rendezvény a legnagyobb ilyen jellegű esemény Erdély-szerte. A főszervező András Alapítvány, a társszervező Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ, valamint a házigazda Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a rendezvény támogatóinak segítségével alkalmat nyújtott a legfiatalabb nemzedékeknek, hogy ízelítőt adjanak a sokszínű magyar néptáncból és népi játékokból.

A néptánctalálkozó hivatalos megnyitóján Borboly Csaba,  Hargita Megye Tanácsának elnöke, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnöke és Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki az András Alapítványnak és a Hargita együttesnek, hisz több mint harminc csoport mutatkozott be az idei Csűrdöngölőn a XII. Hargitai Megyenapok keretében.

– Köszönöm, hogy 700 kilométerről ide érkezve egy igazi csodát láthattunk, vigyázzanak ezekre a lányokra és fiúkra, tanítsák őket mindarra az értékre, amit Önök is megtanultak szüleiktől, nagyszüleiktől – fogalmazott Bányai Gábor országgyűlési képviselő.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnöke örömének adott hangot, hogy Hargita megye testvérmegyéjéből érkezve ilyen látványba lehetett része, amit a több mint ezer gyerek tánca jelentett. Beszédében előrevetítette, hogy Bács-Kiskun megyében is szeretne a közeljövőben e rendezvény mintájára meghonosítani egy néptánctalálkozót.

Végül Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte a mintegy másfélezer jelenlévőt. Köszönetet mondott a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesnek, hogy lehetővé teszi, hogy több ezer gyerek a megyében tanulja a táncainak, hagyományainkat, és nap mint nap megélje. Megköszönte az oktatóknak, zenészeknek és csoportvezetőknek, hogy lehetőséget teremtenek, hogy a gyerekek jobban kötődjenek a szülőföldhöz.

– Örvendek, hogy sok lelkes ifjúsági szervezet van, aki tánccsoportot működtet. Arra hívom Önöket, hogy gyerekeinket ösztönözzük, hogy táncoljanak, büszkén viseljék a székely ruhát – jelentette ki Borboly Csaba.

A Csűrdöngölő fénypontját a közös tánc jelentette, amikor több mint ezren ropták a táncot a csíkszeredai Szabadság téren. Valamennyi fellépő tánccsoport emléklapban részesült.

Csíkszereda, 2016. május 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774