Népszerűsíteni kell a szakoktatást és kihasználni helyi értékeinket

A jó szakma tisztességes megélhetést nyújt

(0 Szavazat)66 megjelenítés

Felhagyásra szánt kis keresztúri szőlősök átvételére biztatta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola végzős kertész szakos diákjait egy, az iskola által szervezett borkóstoló keretében. A szakosztályosok segítségével készült bort is megkóstolták a május 30-i megbeszélésen, amelynek témája a szakoktatás volt. A Molnár István Múzeum borpincéjében a jelenlevőket Rafai Emil, Keresztúr polgármestere és az iskola vezetősége, valamint a X-XI. osztályos kertész szakos diákjai fogadták. A megyei tanács részéről jelen volt Rácz István tanácsos is.

Az iskola tankertje és présháza a megyei tanács és a helyi önkormányzat segítségével jött létre, amiért köszönetet mondott Pávai Gyöngyvér igazgató. Hozzátette, a továbbiakban bővíteni kell az eszközparkot és népszerűsíteni az iskola szakosztályait a pályaválasztók körében.

Fontos, hogy a helyi értékeinket és lehetőségeinket kellőképpen ki tudjuk használni, mondta Borboly Csaba, kihangsúlyozva, hogy Székelykeresztúron és térségében hagyománya van a kertészkedésnek és a bortermelésnek. Tudatosítani kell a fiatalokban, hogy a kertészet egy szép szakma, amely tisztességes megélhetést nyújthat, tette hozzá a megyeelnök. A szakoktatás hozzájárulhat a szülőföldön való megmaradáshoz főleg Keresztúr térségében, ahol a megye legjobb termőföldjei vannak és a legeredményesebben lehet zöldséget és gyümölcsöt termelni, fogalmazott Borboly Csaba. A diákoknak azt mondta, a közeljövőben két autópálya is lesz a közelben, így lehetőséget ad a gazdálkodásra, a vállalkozásra a szakma, amit megtanultak. 
Szükség lenne egy nyolcadik osztályosoknak szóló tájékoztató kampányra az elkövetkező hetekben. Erre kell a hangsúlyt fektetni a Keresztúr Kistérségi Szövetséggel partnerségben, bevonva a népszerűsítő munkába a térség polgármestereit, felekezeteit, hogy a szülőkhöz is eljusson az információ.

Arról is szó esett, hogy létrehoznának egy kifejezetten helyi boroknak szóló online felületet, amely összefogná a keresletet és a kínálatot, itt találkoznának a bortermelők és a vásárlók. Borversenyeket is lehetne szervezni, ami ösztönzően hatna a Keresztúr térségi bortermelésre, hangzottak el a javaslatok a megbeszélésen.

A találkozó a Hatos György kertészmérnök által vezetett borkóstolóval zárult, ahol kuriózumnak számított a Zeyk Domokos Technológiai Líceum kertész szakosztályainak segítségével készült fehér félédes bor. Dicséret illeti a tanulók és a főkertész munkáját, ismerték el a jelenlevők.

Csíkszereda, 2017. május 31. 


[ Szakoktatás ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774