Népi mesterségbemutató Tordátfalván

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Népi mesterek tartottak foglalkozást 5-8. osztályos diákoknak május 5-én a tordátfalvi tájház udvarán A nagytusnádi Imets Fülöp Jákó Általános Iskola diákjai Ráduly Jánostól és Lőrincz Annamáriától sajátíthatták el a vesszőfonás és a bútorfestés alapjait. A négyórás foglalkozáson lehetőség nyílt mindkét mesterség kipróbálására. A mesterségbemutatón a mesterek irányításával a diákok saját maguk készíthettek el egy-egy kézműves alkotást, amelyet  a foglalkozást követően haza is vihettek. A foglalkozás végére kis méretű fonott kosarak és festett dísztárgyak készültek. 

A mesterségbemutatón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki elmondta: sok olyan értékünk van, amit nem csak megvásárolni érdemes, hanem elsajátítani annak elkészítését, hisz ezek természetes, helyi alapanyagokból készülnek. Bízom benne, hogy ha a diákok belekóstolnak azok elkészítésébe, kedvet kapnak használatukhoz, talán itt találjuk a jövő mestereit is. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy ez a programsorozat is hozzá fog járulni ahhoz, hogy fából építsünk, az itteni  vasat és követ használjuk és ne a műanyagban, külföldi üvegben, acélban gondolkodjunk – fogalmazott a megyeelnök.

A rendezvény egy májusi programsorozatnak a része, amelyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Hargita Megye Tanácsának támogatásával szervez. A program célja Hargita megyei diákok körében népszerűsíteni a népi mesterségeket.

Május folyamán minden héten újabb mesterségbemutatóra kerül sor: május 12-én Csíkmenaságra Nagygalamfalváról érkeznek diákok, ahol csíki mesterek közreműködésével fazekasságot és varrást tanulhatnak, azt követően május 19-én Gyergyószentmiklóson gyimesfelsőloki diákok a növényi festéssel és a nemezeléssel ismerkedhetnek, végül május 26-án a gyimesközéploki Borospatakon gyergyószárhegyi diákok a sulyokfaragás, tojásfestés és fonás rejtelmeibe nyerhetnek betekintést.

Csíkszereda, 2016. május 8.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774