Nemzetközi versenyeken bizonyíthatnak a székelyföldi sajtok

Hargita megye ráerősít a tejbegyűjtő hálózat kiépítésére

(0 Szavazat)8 megjelenítés

A tavalyi év tevékenységi és költségvetési beszámolójának elfogadása mellett a korábbi programok folytatásáról, az idei év prioritásairól és tagfelvételről is döntöttek Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének februári 14-i, csütörtöki közgyűlésén, amelyet Bőjte Csongor Ernő csíkdánfalvi polgármester, a vidékfejlesztési egyesület elnöke vezetett le.

A 2018-as megvalósításokat és a 2019-es költségvetési tervet Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója ismertette jelezve, hogy a jövő héten meghirdetik a pályázatokat.

A megyeháza márványtermében jelen lévő tagok megszavazták a Kiskertész program folytatását, az állattenyésztő-, gyümölcs- és zöldségtermesztő-, valamint szakmai szervezeteknek szóló pályázatok kiírását, a helyi és hagyományos termékek népszerűsítését, a vadkárok megelőzésének segítését, a kiállítások támogatását. Mindezeken kívül pedig nemzetközi versenyeken való megmutatkozási lehetőséget biztosítanak Székely termék védjeggyel rendelkező sajtkészítők számára.

– Nagyon büszkék vagyunk Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének tevékenységére, melynek most már szinte minden község tagja a megyéből. Jelentős eredményeket ért el a tejbegyűjtés, tejfeldolgozás, húsfeldolgozás, állattartás, vadkárok megelőzése, gyümölcs- és zöldségtermesztés, a fiatalok oktatása, az egészséges életmód népszerűsítése, a Székely termék mozgalom, piacok, vásárok, valamint tanfolyamok szervezése terén – emelte ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az ülésen levetítettek egy kisfilmet a folyamatban lévő sajtkészítő tanfolyamról:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/232819017625814/

A megyeelnök hangsúlyozta, ma már nagy magyarországi sajtmesterek is elismerik, hogy a Hargita megyei családi sajtkészítő műhelyek termékei megállnák helyüket a nemzetközi versenyeken is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tavaly a Kárpát-medence legjobb sajtkészítőjének járó díjat a tekerőpataki Bálint Attila sajtkészítőnek ítélték oda.

– Érdemes kimenni egész Európába, mert a termékek szabad mozgása, az európai uniós források megszerzése tekintetében komoly lehetőség az, ha termelőink külföldi versenyeken vesznek részt, és ha a Hargita megyei, székelyföldi sajtok, illetve egyéb tejtermékek megtalálhatók lesznek egyre több helyen. Életformánk, közösségünk védelme a gazdálkodásra való odafigyelést is jelenti. Mindenki a saját nyelvén, saját kultúrájával, hagyományaival gazdagítja Európát, ezért ott kell lennünk, ahol döntenek, erős Kárpát-medencei magyar képviselettel. Hisz nem mindegy, mi lesz az őshonos kisebbségek jogairól szóló Minority Safepack kezdeményezés sorsa, és nem mindegy, milyen lesz az Európai Unió Közös Agrárpolitikája – nyilatkozta a közgyűlés után Borboly Csaba.

Az ülésen a tagok szolidaritásukról is tanúbizonyságot tettek: Csík- és Udvarhely-térség szolidáris Gyergyóval, így az idei évben az egyik fő hangsúlyt a felszámolt remetei tejporgyár tejbegyűjtőinek megvásárlására helyezik. A Gyergyó-térségi állattartó gazdák egyesületeit szeretnék kiemelten támogatni, hogy vásárolják fel a korábbi tejbegyűjtő központokat. A pályázati kiírásban több mint 100 000 lejt szánnak erre a célra. Emellett további 57 000 lejből a vidékfejlesztési társulás saját beruházásként tervezi négy tejbegyűjtő megvásárlását Bélborban. A terv szerint bérbe adja őket az egyesületeknek, amelyek négy-öt éven belül megvásárolhatják.

– Ezek a tejbegyűjtők megalapozhatják, ösztönözhetik sajtkészítő műhelyek vagy egyéb feldolgozók létrehozását is. Ha a gazdák szabják meg a tej árát, akkor lehet tovább gondolkodni, ez jelentős ösztönzőerő – véli Borboly Csaba.

A közgyűlés arról is döntött, hogy két új községgel bővül a tagság, egyöntetűen elfogadták Csíkrákos és Vasláb csatlakozását.

A Kiskertész programot bővítik középiskolásoknak szóló résszel, összesen 70 000 lej keretösszeget irányoztak elő. Idén 40 iskolát és közel 900 diákot vonnak be a programba.

– Sorsdöntő életkorban próbálunk hatni, ösztönözni, ezáltal egy középiskolás pályaválasztására hathatunk szakmai felkészítőkkel, a kertészet megszerettetésével – jegyezte meg a megyei tanács elnöke.

A székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolában kertészet szakon tanulnak zöldség-, gyümölcs- és virágtermesztést, valamint szőlőtermesztést is. (VIDEÓ)

Csíkszereda, 2019. február 14.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774