Nemzetközi tapasztalatszerzésben segít a magyarországi NKFIH

Székelyföldről is lehet világsikert elérni

(0 Szavazat)20 megjelenítés

A székelyudvarhelyi inkubátorház, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karaival való együttműködés és a Horizont 2020-as kiírások képezték annak a megbeszélésnek a tárgyát, amelyet Spaller Endrével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettesével tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai megyeházán pénteken.

A megyei tanács részéről jelen volt még Incze Csongor alelnök és Barabás Csaba, a befektetésvonzási iroda vezetője is, az egyetem részéről pedig Lányi Szabolcs professzor. Mint körvonalazódott, létrehoznak egy csapatot a székelyudvarhelyi Hargita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház működtetésére, amelynek év végéig meg kell épülnie, a munkálatokat európai uniós projektből, valamint Hargita Megye Tanácsa költségvetéséből finanszírozzák. A csapat tagjait a megyei tanács és a Sapientia adják, akik az NKFIH-nak köszönhetően nyugat-európai inkubátorházakban szerezhetnek tapasztalatot. Spaller Endrével emellett ismertették a székelyföldi kulináris központ létrehozását célzó elképzelést, és annak lehetőségét vizsgálták, milyen uniós forrásokat lehetne lehívni az inkubátorház működtetésére, miképpen szervezhetnek start-up versenyeket Budapest–Székelyudvarhely-tengelyen, az inkubátorház pályázatának bővítésével. Lányi Szabolcs szerint a Sapientia nyitott a kulináris központ létrehozásában való együttműködésre. Elhangzott, hogy az új Horizont 2020-as kiírások keretében vannak a kulturális és közigazgatási rendszerek innovációját célzó támogatási programok, és az ezek által kínált lehetőségeket szintén ki kellene használni.

Spaller Endre szerint örvendetes, hogy inkubátorházak jönnek létre szerte Székelyföldön.

– Úgy látom, Hargita megyében hisznek abban, hogy a térségben jövője van az innovációnak. Ebben a folyamatban a Sapientia egyetem mint a romániai magyarság legnagyobb egyeteme megkerülhetetlen tényező. A megye és a felsőoktatási intézmény közreműködésével Székelyföld feltehető a világ innovációs térképére – nyilatkozta az NKFIH elnökhelyettese. Hozzátette: – Azt gondolom, Székelyföld tudásközponttá válhat Erdélyben, ahova az innovatív cégek jönnek, illetve ahol az innovatív cégek nevelkednek, és ahonnan majd a világpiacot képesek lesznek meghódítani. Nagyon örülök, hogy itt olyan vezetők vannak, akik ebben hisznek, és külön kiemelném Borboly Csabát, aki hisz abban, hogy feladata van a gazdaságfejlesztésben.

Borboly Csaba elmondta, közösen gondolkodnak azon, hogy a fiatalok ötleteit hogyan lehet megvalósítani, miként születhetnek ezekből vállalkozások.

– Az itt születő vállalkozások munkahelyeket teremtenek, ami az itthon maradást szolgálja, az NKFIH-val ennek érdekében működünk együtt, továbbá EU-s pályázatok megvalósításában gondolkodunk – nyilatkozta a megyeelnök.

Incze Csongor köszönetét fejezte ki Spaller Endrének, hogy szívén viseli a székelyudvarhelyi inkubátorház sorsát, és hogy segíti három személy nyugat-európai képzését, akik majd az itteni inkubátorházat működtetik.

– Örvendek, hogy Lányi Szabolcs professzor nyitottan viszonyul a Sapientia bekapcsolódását célzó kezdeményezéshez, hiszen egy inkubátorház nem működhet a köz-, a magán- és az oktatási szféra együttműködése nélkül – mondta a megyei tanács alelnöke.

Barabás Csaba szerint nagyon fontos, hogy a vállalkozó szellemű fiataloknak lehetőséget biztosítsanak álmaik helyben történő megvalósítására, valamint arra, hogy munkahelyet teremtsenek a maguk és mások számára egyaránt.

– Ezt a szerepet kell betöltenie az inkubátorháznak, és ezért kell megragadnunk minden olyan lehetőséget, amellyel az innovációt és az inkubátorház működését támogatni tudjuk – fogalmazott a beruházásvonzási iroda vezetője.

Mint arról már többször beszámoltunk, a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház megépítését és működésbe helyezését 50 százalékban az Európai Unió, 50 százalékban pedig Hargita Megye Tanácsa támogatja, a projekt összértéke 4 073 099 lej, a munkálatokat a szerződés értelmében év végéig kell befejezni. A 48 irodahelyiséggel, illetve az úgynevezett közös használatú terekkel, mint titkárság, konferencia, tárgyaló- vagy kiállítóteremmel ellátott inkubátorház célja Székelyudvarhely és térsége fenntartható gazdasági-társadalmi fejlesztésének segítése, illetve az üzleti környezet javítása az üzleti infrastruktúrába való beruházás révén.

A nap folyamán Spaller Endre a megyeházán tárgyalt még az IT Plus Klaszterrel, majd meglátogatta a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúrát, és együtt koszorúzott Borboly Csabával a csíkszeredai ’56-os megemlékezésen.

Csíkszereda, 2015. október 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774