„Európában is közösen kell hallassuk a hangunk”

Számos területen együttműködnek a Hargita és a Tolna megyeiek

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Tavaly vált hivatalossá Hargita és a magyarországi Tolna megyék testvérkapcsolata, de a jó kapcsolat egyes területeken évtizedekre tekint vissza. Számos területen építik tovább az eredményes kapcsolatokat, erről egyeztettek mindkét megye szakemberei március 21-én a csíkszeredai megyeházán.
Közel harminc fős küldöttség érkezett Hargita megyébe a magyarországi testvérmegyéből, a köszöntőbeszédek után értéktár és kultúra, projektek, vállalkozások és helyi termelők, testvértelepülések, oktatás és média témakörökben zajlottak a műhelymunkák.

Az esemény résztvevőit házigazdaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy eredményes a két megye kapcsolata. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa létrehozott egy munkacsoportot is, hogy ezzel is segítsék az intézményes kapcsolattartást. Az együttműködések a vállalkozásokat, a szakoktatást, a felnőttképzés terén folytatódnak, a testvérmegyék főként abban tudják segíteni egymást, hogy a külföldre vándoroltak haza, illetve közelebb hozzák, fogalmazott Borboly Csaba, ezzel kapcsolatosan nevezte jó példának a paksi új erőmű beruházását. Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, Európában is együtt kell hallassuk a hangunk, illetve megköszönte Magyarország Kormányának a támogatást. Borboly Csaba ezúttal is meghívta a Tolna megyeieket Ferenc pápa csíksomlyói látogatására és az azt követő pünkösdi búcsúra, és figyelmükbe ajánlotta a Visit Harghita telefonos applikációt – amely Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsa alelnöke és csapata sikeres projektjének eredménye -, ahol a két esemény közötti programokról tájékozódhatnak.

Borboly Csaba gondolatait folytatva, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is elmondta, hogy nagy lehetőséget lát a paksi beruházásban, szintén az elvándoroltak hazavonzását, illetve közelebb hozását reméli ennek eredményeként. Hozzátette, számítanak az itteni szakiskolák bekapcsolódására is. A magyarországi államtitkár továbbá arról is beszámolt, hogy jövő héten bírálják el a testvérmegyei pályázatokat, és mint kifejtette, reméli, hogy sikeres lesz Tolna és Hargita megye pályázata, hisz ez is az eredményes együttműködést segíti elő.

Tavaly írták alá a Hargita és Tolna megye testvérkapcsolatára vonatkozó szerződést, elevenítette fel Ribányi József, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, és mint mondta, ezt a kapcsolatot meg is töltik élettel. A magyarországi elöljáró úgy fogalmazott, a közösségépítő szellemiség és az egymásra figyelés azok a kiváló értékek, amiket elsősorban szeretnének Székelyföldről magukkal vinni.  

A megnyitót követő műhelymunkákat a szakemberek tartalmasnak értékelték, ahol mindkét fél számára hasznos ötletek születtek.

Az oktatás terén a magyar-magyar kapcsolatok építését célzó Határtalanul! program és az Erasmus+ projektek lehetőségeit fogják kihasználni, számolt be a műhelymunka eredményeiről Ferencz Salamon Alpár pedagógus, Hargita megyei tanácsos. Létrehoznának egy közös platformot, ami az információk átadását szolgálná, illetve a szakoktatás, a pályaorientáció és az integrált speciális oktatás terén fontos számukra a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok megismerése. A műhelymunkán elhangzott, Tolna megyében várják szakmai gyakorlatra a Hargita megyei diákokat.

Az értéktár és kultúra témában az úgynevezett alulról jövő, helyi kezdeményezéseket tartják fontosnak, és jó példaként említették a Hargita megyei Siménfalva és a Tolna megyei Kölesd község közötti együttműködést. A magyarországiak és a székelyföldiek meglátták egymásnál azokat az értékeket, amit a helyiek nem vesznek észre, fogalmazták meg a műhelymunkán, ahol Szépvíz és Bölcske községek is elkezdtek az együttműködésről tárgyalni.

A Székely termék mozgalom, a hagyományos és helyi termékek vásárának rendszere jó példa Tolna megyében, számolt be Csilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének vezetője. Egy beadott pályázat is a helyi termékek népszerűsítésére irányul, amelynek főpartnere Tolna megye, és a partnerek között jelen van Hargita Megye Tanácsa. Továbbá közösen terveznek egy Erasmus+ projektben való részvételt, amely tananyagfejlesztésre alapozva a helyi termelők kapacitását erősítené, hangzott el a műhelymunka kiértékelésén.

A testvérkapcsolatokra van igény, és fontos, hogy ezek élő, ne csupán protokolláris kapcsolatok legyenek, összegezte a műhelymunka eredményét Majláth Zita, Hargita Megye Tanácsának munkatársa.

A média területén a jó kapcsolat már működik, számoltak be a magyarországi Tóth Róbert és Csata Orsolya, a Hargita Stúdió vezetője, a Tolna megyeiek rendszeresen követhetik a Hargita Stúdió műsorait, mint a Látogató vagy a Székely Konyha. A közösségi média területén is működik a kölcsönös tartalommegosztás, és folyamatos a kapcsolattartás. A jövőben a nyomtatott sajtó területén terjesztenék ki az együttműködést.

Végső összegzésként Szentes Antal megyei tanácsos elmondta, több mint 15 szakterületen készítették elő az együttműködést, és remélik, hogy tartani tudják azt a tervet, hogy legalább évi két alkalommal ellátogatnak egymáshoz.

Az események készült fotók megtekinthetők az alábbi linken: https://www.facebook.com/pg/hargitamegye/photos/?tab=album&album_id=2431959873494403

Csíkszereda, 2019. március 21.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774