Nemzetközi csapat támogatja az emberek és nagyvadak közötti együttélésért létrehozandó regionális platformot

A kutatók minden érdekelt fél álláspontjára kíváncsiak

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Második alkalommal látogatott Hargita megyébe egy, a környezeti konfliktusok kezelésében jártas nemzetközi szakértői csapat 2018. június 20-án. A szakértők Hargita Megye Tanácsának székhelyén helyi és regionális szereplőkkel találkoztak és tájékozódtak a barna medve (Ursus arctos) jelenlétéből eredő konfliktusok és azok kezelésének témájában.

A nagyvadak jelenlétének következtében kialakult konfliktuszónákban az Európai Parlament regionális platformok létrehozását támogatja egy, az Európai Bizottság által kötött szerződésen keresztül. Ezt a projektet a római székhelyű Alkalmazott Ökológia Intézet (Institute of Applied Ecology, IEA) vezeti különböző európai országok szakembereinek bevonásával. A projekt során kiválasztottak néhány, a konfliktusok által érintett területet, eddig Olaszországból (Trento és Toszkána) és Romániából.

A projekt keretében tartott csíkszeredai találkozón Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Vrancea megyék megyei tanácsainak és környezetvédelmi ügynökségeinek képviselői vettek részt.

Hargita megye részéről a Csíki-medence barna medve állományának felmérését célzó mintaprojektet mutatták be, amely Hargita Megye Tanácsa, a Pogány-havas Kistérség Natura 2000-es területekért felelős fiókszervezete és helyi vadászegyesületek együttműkédésével valósul meg. Ugyanakkor a különböző megyék részéről érkező résztvevők bemutatták a nagyvadak jelenléte által a térségükben kialakult konfliktushelyzetet.

Borboly Csaba szerint folytatni kell az egyeztetéseket a felekkel, amíg a kormány képes lesz az egészséges együttélés megteremtésére a nagyragadozókkal. A megyei tanács elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Hargita megyében a legmagasabb a medvepopuláció, napi szinten történik medvetámadás. Ennek egyik súlyos következménye a megyeelnök szerint, hogy a félelmen túl, sok esetben a gazdálkodóknak évről évre egyre kevésbé jövedelmező a mezőgazdaság vagy az állattartás.

A résztvevők által megbeszélt témák érintették a vadászatot és beavatkozást mint lehetséges kezelési és kármegelőzései eszközöket, a kárpótlási rendszer bevezetésének szükségességét, a beavatkozásokra vonatkozó döntéshozás térségi intézményi szinten való megvalósulásának célszerűségét, valamint regionális szintű közös tevékenységi területek azonosítását a helyi kulcsszereplők bevonásával.

Az emberek és nagyvadak közötti együttélésért létrehozandó regionális platform helyszínének kiválasztása érdekében a szakértői csoport további találkozók szervezését tervezi a jövőben.

Csíkszereda, 2018. június 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774