Nem megelőzésre, hanem beavatkozásra van szükség

A medveproblémában való együttműködésre kérte Borboly Csaba a Területi Közrendi Hatóságot

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Figyelembe véve, hogy az elmúlt időszakban Hargita megyében megnőtt a medveegyedek száma, ezzel pedig a támadások és vadkárok gyakorisága is, valamint hogy idén kilencszer támadt emberre a medve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke arra kérte a rendőrség, a csendőrség, a készenléti felügyelőség, a prefektusi hivatal, valamint a helyi közösségek és a megyei tanács képviselőiből álló Területi Közrendi Hatóságot (ATOP) augusztus 1-én, kedden a csíkszeredai megyeházán tartott ülésükön, javasolják a környezetvédelmi miniszternek, hogy a medvék és farkasok esetében jóváhagyott beavatkozási kvóta megszabásakor vegye figyelembe a következőket: a kvóta legyen arányos az egyedek számával, ami egyre növekszik Hargita és a környező megyékben, továbbá a kvótát megyékre leosztva szabja meg, valamint vegye figyelembe azt is, hogy a beavatkozási kvóta végrehajtására személyeket kell kijelölni, mert a rendőrségnek nincsen erre eszköze. 

A megyei tanács elnöke azzal érvelt, hogy a hatóság feladata a lakosság érdekeinek képviselete, tevékenysége révén a megyében élők biztonságának biztosítása. A gyűlésen a tagoknak ismertető anyagokat osztott ki az elmúlt időszak medvetámadásaival kapcsolatosan. Elmondta, az erőfeszítések ellenére sincs egyelőre rendezve az emberek és vadállatok közötti konfliktus, az ország a veszélyeztettett fajok védelme mellett kötelezte el magát, a medve pedig nem tartozik ezek közé, mivel jelentősen nőtt az egyedek száma. Az embereknek joguk van a testi és pszichikai épséghez – hangsúlyozta a megyeelnök.

A Területi Közrendi Hatóság úgy döntött továbbítja a környezetvédelmi miniszternek a javaslatot megerősítve a megyei tanács elnökének álláspontját a medveproblémával kapcsolatosan.

Csíkszereda, 2017. augusztus 1.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774