Nem lehetünk provokátorok áldozatai!

Hargita Megye Tanácsának elnöke elhatárolódik az úzvölgyi „zsákos” akciótól

(0 Szavazat)22 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elítéli az úzvölgyi temetőben május 16-án, csütörtökön délután – két ismeretlen személy által – elkövetett akciót, melynek során műanyag zsákokba csavarták a dormánfalviak által illegálisan felállított betonkereszteket. Ugyanakkor el is határolódik az ott történtektől, továbbra is a jogszerű, békés cselekedeteket tartja járható útnak.

A dormánfalviak nyílt levelére válaszolva azonban fontos hangsúlyozni, hogy a kegyeletsértés már megtörtént akkor, amikor betont öntöttek a honvéd katonák sírjaira. Ez az úzvölgyi temető súlyos meggyalázása volt, ez ellen Hargita Megye Tanácsa tiltakozott, és követelte, hogy tüntessék el onnan az építményt. Bebizonyosodott az is, hogy a dormánfalviak építkezése illegális, ezzel a saját hősi halottaikat ugyanúgy meggyalázták, mint a más nemzetiséghez tartozókat. A dormánfalviak tettét tovább súlyosbítja, hogy közpénzből építkeztek illegálisan.

– A dormánfalviak által végzett törvénytelen építkezésekért személyesen Dormánfalva polgármestere felel. Éppen ezért nincs joga neki megszólalni ebben az ügyben, nincs joga vádaskodni, véleményt formálni mindaddig, amíg a törvénytelen helyzet nem oldódik meg. Nem hagyhatjuk, hogy néhány provokátor – legyen magyar vagy román – feszültséget szítson a két nemzet között, a románok és a magyarok között! Ugyanakkor minél hamarabb tisztázni kell a terület jogviszonyát – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Kezdeményező Bizottság döntése alapján – önszerveződés alapján – mindaddig őrizni fogják a temetőt, amíg a törvénytelenül épített kereszteket el nem költöztetik onnan.

– Kérem a papságot, jóindulatú civileket, szervezzék meg, legyen minden vasárnap istentisztelet és mindennap őrködés a temetőben! Szükségünk van a higgadt, kiegyensúlyozott, imádságos együttműködésre annak érdekében, hogy a provokációk ne érjenek célba. Nem hagyhatjuk, hogy néhány provokátor országos hisztériát keltsen – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Az úzvölgyi katonai temető kapcsán itt található információ: http://uz.hargitamegye.ro

 

Csíkszereda, 2019. május 17.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774