Nem halat kell adni, hanem halászni kell tanítani

Húsz újabb sajtkészítő vette át az oklevelet

(0 Szavazat)6 megjelenítés

Újabb 26 sajtkészítő vizsgázott sikeresen a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által szervezett sajtkészítő tanfolyam befejeztével. A Tanügyminisztérium és a Munkaügyi Minisztérium által kiállított oklevéllel dolgozhatnak tejfeldolgozókban, de indíthatnak saját vállalkozást is a résztvevők.

Sokan közülük csak saját családjuk számára készítenek minőségi élelmiszert, de vannak, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy az eddig készített mennyiséget kibővítsék és piacon is értékesítsék sajtjaikat.

– 2009 óta több mint kétszázan végeztek sajtkészítő tanfolyamot a Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében, sokan közülük rendszeresen részt vesznek a Hagyományos és Helyi Termékek Vásárán, de vannak, akik termékeikkel külföldre is eljutnak. Több család számára ma már biztos megélhetést nyújt a szarvasmarha-tenyésztés és a sajtkészítés, sokan vannak, akik kialakult vásárlói körrel rendelkeznek, számtalan féle kézműves sajtot készítenek – mondta el Márton István, az egyesület vezetője az oklevelek kiosztása előtt.

Gratulált a résztvevőknek Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Szerinte nagyon fontos lépés a piacra jutás érdekében az, hogy szakképesítéssel rendelkezzen egy termelő. Az Európai Bizottság mezőgazdasággal foglalkozó szakemberei szerint a nagy léptékű élelmiszerelőállítás helyett a kis családi vállalkozásokat kell segíteni, erősíteni, támogatni. Éppen ezért várhatóan 2021 után ők lesznek azok, akik támogatásban fognak részesülni, vagyis a sajtkészítő oklevéllel rendelkező, minőségi terméket előállító gazdáknak nagyobb esélyei lesznek termékeikkel megjelenni a külföldi piacon is.

Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a támogatásért és reményét fejezte ki, hogy a falugazdász hálózat és a Sapientia EMTE csíkszeredai karaival közösen sikerül kialakítani egy korszerű minőségellenőrzési rendszert. Erre nagy szüksége van a Székely termék mozgalom minden tagjának, hiszen csak a jó minőségű, bizonyítható eredetű és helyi alapanyagokból előállított termékek jelenthetik hosszú távon a Székely termék garanciáját.

A Székely termékekről bővebben itt olvashatnak:

http://www.szekelytermek.ro/

Az eseményről még több fotó és videó az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/2255581427822561

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2337022756613777/

Csíkszereda, 2019. augusztus 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774