Nem érheti el célját semmilyen közösségeinket bántó intézkedés

A madéfalvi veszedelemről emlékeztek meg a Siculicidium-emlékműnél

(0 Szavazat)21 megjelenítés

– A madéfalvi vérengzés nem tudta elérni a célját, mint ahogy nem érheti el célját semmilyen közösségeinket bántó intézkedés sem – mondta beszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke január 7-én, csütörtökön a madéfalvi veszedelem 252. évfordulóján tartott megemlékezésen. Mint fogalmazott, a székelység azóta is kitart elvei, vezetői, szimbólumai, intézményei és öröksége mellett.

– Ha visszatekintünk a rendszerváltás óta eltelt 26 esztendőre, megállapíthatjuk, hogy előrehaladunk, és nem hátra, még akkor is, ha a napi gondok ezt néha elfedik előlünk. Tartsuk szem előtt a sikereinket: a kudarcok mellett nagyon fontos, lényeges eredményeket értünk el türelemmel és kitartással. A földek és az erdők visszakerültek az emberekhez. Tudom, vannak itt még problémák, hisz a már használatba vett tulajdont igazoló iratok nagyon sok esetben még hiányoznak, de ami a lényeg, hogy ma a székelyföldi megyék azok, ahol a legnagyobb arányban tulajdonolják az erdőt és a földet a helyben lakó emberek. És ha valamit alapnak lehet tekinteni, akkor az a föld. És nemcsak a téren állunk jól, hanem nagyon sok minden másban is. Ha elkészítünk egy őszinte számvetést, és nem valamiféle patetikust, önmagunkat sajnáltatót, akkor meg kell állapítanunk azt, hogy a jövőnk jobbításához szükséges feltételek adottak, és az, hogy az adott lehetőségekkel miként tudunk élni, csak tőlünk függ, senki mástól. Önszerveződő képességünk megvan, és dolgozhatunk a körülmények javításán – mondta a megyei tanács. (A teljes beszéd szerkesztett változata elérhető a következő weboldalon: http://www.borbolycsaba.ro/beszedek/madefalva-2016-januar-7/).

A székelyföldi elöljárók, politikusok, szervezetek részvételével a Siculicidium-emlékműnél tartott megemlékezésen részt vett Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki beszédében a régió népei, így a magyarok és a románok közti kapocsként a kereszténységet nevezte meg, és hangsúlyozta, hogy nem a magyar közösségek jelentik a veszélyt a térségben, hanem az kívülről jön, ezért össze kell fogni a közös értékek mentén.

Csíkszereda, 2016. január 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774