Nehezebb eladni a sajtot, mint elkészíteni

Ösztöndíjjal támogatja a megyei tanács a kézműves sajtkészítés elsajátítását

(0 Szavazat)47 megjelenítés

Két székelyföldi fiatal tanulja a kézműves sajtkészítő mesterséget Magyarországon a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete és három Hargita megyei gazdaszövetkezet által biztosított ösztöndíjnak köszönhetően. A csíkszentmiklósi Demeter Adolf és a gyimesközéploki Tankó Barna az egyesület pályázatára jelentkezett, amelyet tavaly írtak ki. Az ösztöndíj célja a gazdaszövetkezetek segítése, hogy képzett szakemberekkel tudjanak helytállni és megerősödni a piacon, mondta el Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója.

A pályázat helyi partnere a gyimesközéploki Tatros, a székelykeresztúri Nagy-Küküllő és a szépvízi Csengő szövetkezet, magyarországi partnere pedig a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesülete. Az ösztöndíjasok hat hónapot tölthetnek el magyarországi sajtkészítő mestereknél, majd legkevesebb öt évet kell tevékenykedniük annak a szövetkezetnek az alkalmazásában, amelyik biztosította ösztöndíjuk egy részét.

– A kézműves sajtok készítéséhez értő szakemberekre van szükség, ezen a téren ugyanis hiány van. Akik ilyen szakmát tanultak, nagy tejfeldolgozókban gyakorlatoztak, ezért nem volt módjuk a kézművesség kitanulására, nekünk viszont az a célunk, hogy a kézműves feldolgozást támogassuk – nyilatkozta Márton István igazgató.

Ez az ösztöndíjprogram is a gazdaösszefogások szükségességét és fontosságát mutatja, nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

– Oda kell figyelni most, az év eleji tervezésnél, hogy idei programjainkkal tovább erősítsük a folyamatot. A szakemberképzés célja ugyanaz, mint a gazdaszövetkezeteké: megélhetést teremteni minél több helyi termelőnek, elérni, hogy saját lábukra álljanak – mondta a megyeelnök.

Demeter Adolfot Szente községben értük utol. Elmondta, hogy szeptemberben és decemberben kőrösladányi mesternél tanult, októberben az Eger melletti Mónosbélen, novemberben Debrecenben, most januárban Szentén lesi el a mesterséget, a jövő hónapban pedig Etyeken lesz. Mint beszámolt róla, eddig készített joghurtot, tejfölet, vajat, tejszínt, kakaóitalt, friss gomolyákat különböző ízekben (medvehagymás, metélőhagymás, lila hagymás, csilis, kapros, fokhagymás és így tovább), salátasajtot, krémsajtokat, ordát, túrót, félkemény sajtokat, füstölteket, valamint gouda, illetve racclete büdös sajtot, kék penészes sajtot, vörösborseprőben érlelt sajtot, mutschlit, hegyvidékit, parmezánt, trappistát. Tervei szerint hazatérése után füstölt sajtokat készítene, mert ez az egyik, amire igény van itthon, továbbá Camembert sajtot, illetve a frisstermékek közül joghurtot, vajat, majd idővel különféle érlelt sajtokat. Demeter Adolf korábban csak hébe-hóba, édesapja mellett foglalkozott sajtkészítéssel, de mivel szeret a mezőgazdaságban tevékenykedni, és kedveli a tejtermékeket, jelentkezett a pályázati kiíráson. Hazatérése után nem sokat pihen, március elsején már munkába áll a szépvízi Csengő szövetkezetnél.

Tankó Barna ebben a hónapban Debrecenben tanulja a mesterséget. Kétszer volt Kőrösladányban, ezenkívül Szentén is volt alkalma tapasztalatot szerezni. Az ő ösztöndíja március végén jár le, addig februárban Egerben, márciusban Etyeken dolgozik, majd itthon, a Tatros szövetkezetnél folytatja. Már foglalkozott sajtkészítéssel egy évig, a családjával együtt. Decemberi beszámolóját kőrösladányi tapasztalatairól készítette, ahol a szegedi karácsonyi vásárra segített be. Mint írja, mindennap többféle terméket készítettek, épp amire szükség volt a karácsonyi vásáron: friss gomolya sajtot, csilist, lila hagymást, kapros fokhagymást, és krémsajtokat, azokból is csiliset, színes borsost, levendulást, rozmaringost és kakukkfüvest. Főztek ki ordát is, abból diós-mézes-áfonyást, kapros fokhagymást és csokis csilist készítettek, továbbá előállítottak füstölt sajtokat, dióst, csilist, kakukkfüvest, fokhagymást és natúrt. Tankó Barna a vásár után a következő tanulságot vonta le: eladni a sajtot legalább kétszer annyira nehéz, mint elkészíteni.

 

Csíkszereda, 2016. január 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774