Néhány éven belül elkészülhet Hargita megye első ipari parkja

Összefogásban valósítanák meg Madéfalva és Csíkcsicsó határában a gazdaságélénkítő parkot

(0 Szavazat)20 megjelenítés

Madéfalván egyeztetettek az érintett települések: Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíkszereda vezetői, a madéfalvi közbirtokosság, aki a szükséges területet megvásárolta, és Hargita Megye Tanácsa illetékes kollégái a Madéfalva és Csíkcsicsó határába tervezett ipari park megvalósításának következő lépéseiről január 29-én, szerdán.

A beruházással első sorban a helyi vállalkozásokat kívánják segíteni, amelyek fejlesztéseik révén új munkahelyeket hozhatnak létre, valamint további befektetőket kívánnak a megyébe vonzani, további munkahelyeket teremtve. Az ipari park számára csaknem tízhektáros terület áll rendelkezésre, ahol a törvény által biztosított kedvezményekkel élve, a közberuházásokat a helyi és megyei tanácsok által biztosítva, előnyös feltételek mellett lehet majd üzleti vállalkozásokat, illetve termelő egységeket létrehozni.

A tervezett helyszín több szempontból is előnyös. A vasúti csomópont és a megyeszékhely közelsége mellett, a csíkszeredai forgalom terhelésére sem kell számítani.

Az érdekelt felek rövidesen társulási szerződést kötnek, illetve Hargita Megye Tanácsa elkészíti azt a tanulmányt, amely alapján a szükséges beruházásokat elvégezhetik és tudatosan elkezdhetik a befektetők ide vonzását.

Több helyi vállalkozás számára is lehetőséget biztosít majd a tízhektáros terület a kitelepülésre, a vállalkozás bővítésére. A munkahelyek bővülésére azonban már most meg kell tenni az első lépéseket, Csíkszéken tovább erősítve a szakképzést és a felnőtt átképzést.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a találkozón a fiatalok és az általuk alakítható vállalkozásokra is felhívta a figyelmet. Mint mondta, a magyar kormány fiatalokat, családokat ösztönző gazdasági programjai, és az EU-s finanszírozások mellett több fiatal előtt is a lehetőségek nyitottak az itthon vállalkozásra, kiegészítve ezeket a helyi, megyei és a hazai kormány intézkedéseivel. Mindezek mellett pedig hazavárják a jelenleg külföldön dolgozó szakképzetlen munkásokat és a vállalkozni vágyó fiatalokat, hasznosítva a külföldön megszerzett tudást.

Előreláthatóan idén létrehozzák a parkot működtető közös céget és elkészítik a szükséges terveket is.

Madéfalva önkormányzata elkészíti a rendezési tervet (PUZ), Csíkcsicsó önkormányzata pedig megépíti a parkhoz vezető utat. Mindezekhez Hargita Megye Tanácsa is hozzájárul. A megyei tanács tavaly 50 ezer lejt osztott vissza Csíkcsicsó községnek a parkhoz vezető út megépítéséhez szükséges tanulmányok megrendelésére. Az ipari park kiépítését elsősorban minden résztvevő település saját alapból biztosítja, de EU-s forrásokat is igyekeznek lehívni, amennyiben erre lehetőség nyílik.

Hargita Megye Tanácsa egyébként már 2010-ben elfogadott ezzel kapcsolatban egy elvi határozatot, amelyet a mai napig nem vontak vissza. Korábban a területek rendezetlenségei miatt nem sikerült egybefüggő területet biztosítani, jelenleg azonban a törvények módosulásának köszönhetően ez az akadály is elhárult, így folytathatják a fejlesztéseket.

Csíkszereda, 2019. január 29.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774