Négy megye közreműködésével tervezik elkészíteni a Kelemen-havasok megyeközi övezeti területrendezési tervét

Történelmi együttműködés körvonalazódik

(0 Szavazat)36 megjelenítés

Hargita, Maros, Neamț és Suceava megyék képviselői találkoztak július 16-án annak érdekében, hogy elindítsák a négy megye területén fekvő Kelemen-havasok megyeközi övezeti területrendezési tervének elkészítését. 

A találkozón részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Proca Ion, Hargita megye prefektusa, Alexandru Cîmpeanu, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Suceava megye képviselője, a megyék főépítészei és urbanisztikai munkatársai, illetve Cristian Tabără, nemzetközi hírű műsorvezető és Charley Ottley, angol újságíró, aki évek óta elkötelezetten dolgozik Románia turisztikai értékeinek megismertetéséért világszerte.

Borboly Csaba cselekvésre hívta a résztvevőket, felajánlotta Hargita megye tapasztalatát, hiszen évek óta keményen dolgoznak a Hargita-hegység, illetve a Csomád-Bálványos-hegység rendezési tervének elkészítésén.

– Célunk a fenntartható, tartós turizmus kialakítása, a természeti értékek megőrzésével. Merjünk nagyot álmodni, mert hiszem, hogy kemény munkával el tudjuk érni céljainkat – fogalmazott Borboly Csaba. 

Cristian Tabără és Charley Ottley kiemelték az érintetlen, vad tájakban, az itt található természeti értékekben és a hozzájuk köthető történetekben rejlő hatalmas turisztikai potenciál fontosságát, amely Hargita megyét a turizmus központjává tehetné.

– Az emberek a történeteket szeretik. Fontos felkutatni, és elmesélni újra meg újra az ide fűződő történeteket, megmutatni a környék még megmaradt építészeti örökségét, és megértetni a helyi emberekkel, hogy ezek olyan turisztikai potenciált jelentenek, amiért rengeteg turista hajlandó idejönni és pénzt költeni. Vitázhatunk a történelmi helyeink fölött, vagy összefogva előnyt kovácsolhatunk belőle – hangsúlyozta Tabără és Ottley.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy hosszú évek kemény munkáját kezdték el, éppen ezért cselekvési tervet dolgoztak ki határidőkkel, amelynek első lépése egy ötletbörze, és a begyűlt ötletek alapján egy átfogó anyag elkészítése, amelynek segítségével be lehet vonni az illetékes minisztériumokat, lakosságot, polgármesteri hivatalokat, civil szervezeteket is a munkába. 

Csíkszereda, 2020. július 18.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774