Négy medve kiemelését kérték. Várják a jóváhagyást

A vadásztársaságoknak kell kérni a beavatkozást

(0 Szavazat)29 megjelenítés

– Van eredmény, ha mindenki az ügy mellé áll és hisz benne! Albert Alfonz Pál, Csíkszentdomokos alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy az AVPS Csíkszereda vadászegyesület négy kilövési kérelmét jóváhagyták helyi szinten és a Környezetvédelmi Őrség is aláírt. Még várják Bukarest jóváhagyását. A vadászegyesület Csíkszentdomokos, Csíkjenőfalva-Csíkkarcfalva, Kászonok, Csíkszentimre-Csíkszentkirály közigazgatási területeit érinti – számol be Facebook oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A múlt héten két egymást követő napon is támadt a medve Csíkszentdomokoson (erről szóló Facebook bejegyzést itt tekinthetik meg), két gazdaságot károsítva meg egy-egy tehénnel. Idén ez már a sokadik eset Csíkszentdomokoson. A további támadásokról a Vadkárok Székelyföldön közösségi oldalon találnak információkat.

Mint arról már hírt adtunk, felhívással fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a vadásztársulatokhoz és a polgármesteri hivatalokhoz, hogy minél előbb kérvényezzék a beavatkozási engedélyeket a veszélyes medvék ügyében, miután szeptember 4-én megjelent a hivatalos közlönyben is a Környezetvédelmi Minisztérium által kibocsátott rendelet.

A kárbejelentések megtörténtek és felmérték a kárt, ezt követően kérték a veszélyes egyedek kiemelését, amelyet ma hagytak jóvá.

– Nagy bajnak tartom a hitetlenséget és a bizalom hiányát, és azt a fajta gondolkodást, hogy nem érdemes kérni a derogálást, mert úgysem hagyják jóvá! – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Idén már 11 esetben támadt emberre a medve Hargita megyében és több száz haszonállatot pusztítottak el. A medvetámadások helyszínei és időpontjai tanulmányozhatóak a vadkáros aloldalon létrehozott interaktív térképen.

A július 5-i bukaresti megmozdulás óta sok idő telt el, de minden lehetséges fórumon felemeltük szavunk, az emberi élet védelmében és az itt élők biztonságának szavatolásáért.

Borboly Csaba a Régiók Bizottsága raportőreként is jelentést készít a medvék által okozott károk témájában, aki részt vett szeptember 18-án a RB ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy) szakbizottságának ülésén a konfliktust okozó fajokkal való együttélés témában, az erről szóló sajtóközlemény itt olvasható.

Mint korábban beszámoltunk, petíciót nyújtottak be a nép ügyvédjéhez, hogy vizsgálja felül a miniszteri intézkedést, amelynek következtében két éve gyakorlatilag megbénították a vadgazdálkodást, ennek következtében pedig elszaporodtak a nagyvadak, amelyek nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem a lakosságra is veszélyt jelentenek. Az aláírásgyűjtés szeptember 16-án zárult, az összegyűlt íveket szeptember 20-án személyesen vitte el Borboly Csaba megyeitanács-elnök Bukarestben a nép ügyvédje hivatalához.

Mivel jelenleg az áldozatok semmilyen kártérítést nem kapnak az államtól, Hargita Megye Tanácsa ez esetben is fel kíván lépni az ügyben, akárcsak a medvetámadások problémájában, és a Vidékfejlesztési Egyesülete segítségével gyűjtést szervez az áldozatoknak. Az adományokat a RO23RZBROOOOO60019658387 számlaszámra lehet eljuttatni.

Csíkszereda, 2017. szeptember 21.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774