Navracsics Tibor uniós biztossal találkozott Borboly Csaba

Közös európai fellépésre van szükség a fiatalok érdekében

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Az Európai Bizottság részéről Navracsics Tibor biztos brüsszeli irodájában fogadta Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét, aki a Régiók Bizottságának raportőreként kereste fel az Európai Unió ifjúságpolitika, kultúra, oktatás és nyelvi jogok tekintetében legmagasabb beosztású tisztségviselőjét. 

A január 14-i, csütörtöki közvetlen hangvételű megbeszélésen Borboly Csaba részletesen ismertette Az ifjúságpolitika terén folytatott európai együttműködés (2010–2018) című jelentéstervezetét, amelyet a Régiók Bizottságában készített, és amit az illetékes szakbizottság már novemberben nagy többséggel fogadott el. Navracsics Tibor kifejtette, támogatja Borboly Csaba kezdeményezéseit az ifjúságpolitika témakörében, és ígéretet tett rá, hogy egy később egyeztetendő időpontban, Hargita Megye Tanácsa meghívására, személyesen is tájékozódik majd a Hargita megyei speciális helyzetről.

Borboly Csaba elmondta, hogy a Régiók Bizottsága felkéri az Európai Bizottságot, tegyen konkrét lépéseket a fiatalokat érintő kérdésekben, különösen, ami az EU-n belüli migráció kérdését illeti. A raportőr véleménye szerint közös európai fellépésre van szükség a fiatalok lakáshelyzete, megfelelő oktatáshoz való hozzáférése és a családalapítás, a gyermekvállalás terén. Az elöljáró szorgalmazza az egységes európai Ifjúsági Alapcsomag létrehozását, amelyről Csák László, a jelentés elkészítésének segítésére felkért szakértő elmondta, hogy a tagállamok biztosítanák minden fiatal számára, ide tartozik a szélessávú internethez való hozzáférés biztosítása, a pályaorientáció segítése, a digitális alfabetizáció, a nyitott és elérhető finanszírozás a tudás megszerzéséhez, az első munkahely program, az önkéntesség támogatása, illetve a második idegen nyelv tanulási lehetőségének biztosítása. Az új esélyegyenlőségi kérdésekhez tartoznak a vidéki, periférián élő, kisebbségi fiatalok, valamint célzott kutatások és programok, tette hozzá Csák László.

Az EU-biztos hangsúlyozta, hogy a tagállamokkal együttműködve meg kell keresni a finanszírozási lehetőségét az Ifjúsági Alapcsomagnak. Navracsics Tibor jelezte, hogy illetékes biztostársaival is fel fogja venni a kapcsolatot annak érdekében, hogy a regionális politika, a vidékfejlesztési politika és a Szociális Alap keretében is konkrét lépéseket tegyenek a Régiók Bizottságának Borboly Csaba által kidolgozott véleménye alapján.

Borboly Csaba bemutatta Navracsics Tibornak Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programját, amelyet fontosnak nevezett a fiatalok otthonteremtése szempontjából is. A fiatal családok helyzetére külön felhívta a figyelmet, a kérdéssel szerinte EU-s szinten kellene foglalkozni, hiszen egyre nagyobb kihívást jelent Európában a demográfiai helyzet, ami sürgős fellépést igényel. A fiatalok lakhatási problémái kapcsán a raportőr Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke gondolatait tolmácsolta, melyek szerint különösen a nagyvárosi fiatalok helyzete reménytelen – Borboly Csaba kérte, hogy az EU elemezze a helyzetet, és nagyobb figyelmet szenteljen ennek a kérdéskörnek.

Navracsics Tibor közölte, hogy elmegy a Régiók Bizottsága február 11-i plenáris ülésére, és felszólal az ügyben. Ekkor kerül végső szavazásra Borboly Csaba jelentéstervezete. A megyeelnök RB-ben kifejtett tevékenységéről bővebb információt találnak a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. január 14.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, március»
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774