Napokon belül elkezdődhet az udvarhelyszéki útkarbantartás

A Székelypetekre vezető úton is javítási munkálatokat végeznek

(0 Szavazat)62 megjelenítés

Az útfelújítás volt a központi témája Hargita Megye Tanácsa szeptember 29-i kihelyezett soros havi ülésének, amelyet a Kányád községhez tartozó Székelypeteken tartottak, a megyei tanács elnökének, Borboly Csabának az egy héttel korábbi felhívására érkezett igénylés alapján (http://www.hargitamegye.ro/hirek/sok-helyi-problema-megoldasa-kihelyezett-uleseken-szuletik-meg.html). A falun áthaladó és Brassó megyébe vezető 137A jelzésű megyei út mintegy 8,8 kilométeres szakaszának felújítása régi óhaja a helybélieknek, mivel elmondásuk szerint ennek hiányában a település szülöttei, főleg a fiatalok, elköltöznek.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke sokadjára visszatérő vendégként köszöntötte a jelenlévőket méltatva a helyi összefogást és elmondva, soha nem ígértek olyat, amit ne lehetne megvalósítani.

– Harmincnégy megyei besorolású út áll versenyben a felújításért, a megyei tanácsnak pedig mindegyik fontos – jelentette ki.

A megyei tanács elnöke a 137A út felújítására benyújtott európai uniós projekt kapcsán az ülés után nyilatkozva elmondta, kár, hogy azt első körben nem sikerült benyújtani, csak a második körben, a nyári kiírásban. Még nagyobb kár, hogy elutasították, és bár az ez ellen benyújtott fellebbezést elfogadták, így is kevesebb az esély a kedvező elbírálásra, főleg mivel a többi megye ezalatt már többet haladt a folyamatban, tette hozzá. Nagy kár ez, mivel a második kiírásban egyes megyék 2-3  pályázatot is leadtak a még megmaradt keretösszegre, így ha nyer is a pályázat, lehet, nem jut már pénz rá az uniós keretből. Végleges eredményt viszont csak az év vége felé közölnek, fejtette ki.

Borboly Csaba elmondta: ha elfogadják a projektet, akkor az annak előkészítésével és lebonyolításával megbízott Barti Tihamér alelnök viszi végig a projektet, aki eddig is felelt e területért és előkészítette a pályázatot, illetve három további pályázati elképzelést. Ha viszont elutasítják a 137A felújításának projektjét, akkor a megyei tanács elnökéhez kerül vissza a feladat. – Az ülésen azt vállaltam, a testülettel együtt, hogy ha a Peteken áthaladó megyei út felújítására készített európai uniós pályázat eredményétől függetlenül visszatérünk még ebben az évben, és ha kell, gondolkodunk egy másik megoldáson – nyilatkozta a megyeelnök.

Továbbá a megyeelnök vázolta, hogy ha kedvezően bírálják el a pályázatot, akkor a közbeszerzés és a szerződéskötés folyamata a jövő év közepe táján lezárulhat, de csak akkor, ha nem lesz óvás valamelyik közbeszerzésen részt vevő cég részéről, vagy ha nem merül fel egyéb gond, például feljelentés, ami szintén „szokás” ilyen esetekben. Így tehát ha jól is alakul minden, leghamarabb a jövő év második felében kezdődhetnek el a munkálatok. Addig viszont a karbantartási programból biztosítják a járhatóságot, magyarázta Borboly Csaba.

Barti Tihamér alelnök a tanácsülésen mondott köszöntőjében elmondta, az általa koordinált útfelújítás olyan pluszt tud majd nyújtani a településnek, amit eddig nem kapott meg. Bíró Barna Botond alelnök kiemelte alelnökkollégájának a pályázatban kifejtett munkáját, és bizakodását fejezte ki, hogy sikeresen lebonyolítja majd a projektet, ha azt kedvezően bírálják el.

A Kányádtól Petek felé vezető szakasz javítása napokon belül elkezdődhet, miután a tanácsülés helyszínén, a peteki kultúrotthonban Borboly Csaba aláírta a kivitelezővel a szerződést a udvarhelyszéki nyári karbantartási munkálatokra. Ez azért késett mostanig, mert a térséget érintő közbeszerzésen fellebbezést nyújtottak be, amit elutasítottak ugyan, de a bukaresti hatóság általi elbírálás időbe telt, hangzott el.

Csíkszereda, 2017. szeptember 30.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774