Nagyon sok lehetőség rejlik a digitalizációban

Kérdőíves felmérés segíti a helyi akcióterv elkészülését

(1 Szavazat)55 megjelenítés

A CD-ETA - „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projekt keretében szeptember 25-én, kedden tartották a helyi érintettek hetedik találkozóját Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának márványtermében, melynek fő témáját a helyi akcióterv első változatának bemutatása és megvitatása képezte.

Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt az Interreg Europe program által finanszírozott CD-ETA - „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage” elnevezésű projektben, amelynek fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó politikák elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben résztvevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele.

A tanácskozást – melyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, valamint a megyei tanács kulturális alintézményeinek vezetői – a csíkszeredai megyeháza márványtermében Zonda Erika, a CD-ETA projekt menedzsere nyitotta meg ismertetve az elmúlt időszakban történt tevékenységeket.

– Az értéktár létrehozása területén is tovább dolgoztunk, a februári Hegedüs Csillával, az RMDSZ kultúráért felelős alelnökével tartott szakmai egyeztetést követően kidolgoztuk a megyei értéktár honlapra vonatkozó elképzeléseinket és év végéig feltett szándékunk a honlap elkészíttetése. Ugyanakkor javaslatot tettünk, szintén Hegedüs Csilla által, a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp nemzeti értéktárba való bekerülésére.  Szeptember elsején került sor a magyarországi Tolna megyével a testvérkapcsolatunk szerződésének megkötésére, ebből az alkalomból egy értéktár kiállítással vettünk részt a Szárhegyi Művészeti és Alkotóközpontunk jóvoltából – számolt be Zonda Erika projektmenedzser.

Elkészül a Hargita megyei értéktár

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a projekttel kapcsolatosan örvendetesnek tartja, hogy általa a székelyföldi értéktár Hargita megyei részének szakszerű kidolgozása zajlik, Európai Uniós forrásból, amely a Kárpát-medencei értéktár mozgalom egyik komoly pillére kíván lenni.

– Az EU-s projekt nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Hargita megyének egy szakszerű értéktára legyen, és jó úton haladjon a megye a digitalizáció felé, amely a következő időszakban kiemelt fontossággal bír az Európai Unióban – nyilatkozta a találkozó alkalmával Borboly Csaba megyeitanács-elnök.  Megítélése szerint a kulturális értékeink megörökítése és az újabb nemzedékeknek a továbbadása az egyik legfontosabb teendő kell legyen, hisz aszfaltozhatunk, betonozhatunk, de az életnek a kiteljesüléséhez és a szülőföldhöz ragaszkodáshoz, a vendégek ide vonzásához szükség van az értékek bemutatására. Azért jó ez a projekt, mert mindezt az Európai Unió pénzén tudjuk megtenni, és ez tud csatlakozni az egységes értéktár rendszerhez, amely a Kárpát-medencében elindult. Az értéktár akár munkahelyeket is teremthet, általa több attrakció és desztináció valósul meg, amely ide vonzza a turistákat, ugyanakkor elősegíti a helyi fiatalok idegyökereztetését, itthon maradását. Azt, ami digitalizálásra kerül, azt már elvenni, elvitatni tőlünk nem lehet, az örökkévalóságnak szól, és jó kapaszkodó pont az utánunk jövő nemzedéknek is, mire érdemes büszkének lenni – emelte ki Borboly Csaba megyeelnök.

Ismertették az akcióterv első változatát

A találkozón Kelemen Gábor, a Develo Group Consulting cég képviselője vetítettképes előadásban ismertette a helyi akcióterv első változatát, Hargita megye természeti és kulturális örökségének digitalizálására vonatkozóan. Az akcióterv megfogalmazza azon tevékenységeket, melyek által javítani és fejleszteni tudjuk a megye értékeinek digitalizálását: szükséges a jelenlegi digitalizálási kezdeményezéseket összefogni és összehangolni, egységes szabályok, módszertanok mentén, akár egy megyei digitalizációs központ keretén belül.

A projekt elősegítheti a későbbiekben az épített örökség 3D-s megjelenítését (www.szekelyfold-360.ro), a temetők digitalizálását, turisztikai attrakciók applikációjának elkészültét, további turistaösvények és természeti értékek digitalizációját, a Szárhegyi művészeti gyűjtemény digitalizálását, a Megyeháza Galériájának digitalizálását is. Ugyanakkor egy a kulturális eseményeket összegző alkalmazás kiküszöbölheti az egymásra szervezést, ami jelenleg komoly fejtörő a rendezvényszervezőknek.

Kérdőív is segíti az akcióterv elkészülését

A kérdőív Hargita Megye Tanácsa CD-ETA projektjének keretében készült, amelynek célja nemzetközi tapasztalatok és jó példák segítségével előmozdítani a megye természeti és kulturális örökségének digitalizálását. A húsz kérdésből álló kérdőív kitöltésével intézmények és szervezetek segíthetik a megye értékeinek digitalizálási akciótervét kidolgozni, amely alapjául szolgál pénzügyi források e célra való felhasználásának. A válaszok összesítve, anonim módon lesznek feldolgozva a tanulmányban. A kérdőív az alábbi linken érhető el:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKwL90SuI5M25SQzbpsWtA7TMWtmLipARyqhBx9yqWvl1cSA/viewform

A finanszírozási lehetőséget kell megteremteni

– Az elmúlt időszakban a Központi Fejlesztési Régió munkatársaival vettük fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy segítsenek nekünk a Regionális Operatív Program olyan jellegű megváltoztatásban – legyen az kiegészítés vagy akár egy új prioritási tengely kidolgozása – amely lehetőséget ad a digitalizálási tevékenységek pályázati úton történő finanszírozására, gondolok itt többek közt a digitalizációhoz szükséges anyagok és felszerelések vásárlásának támogatására, a szükséges szakemberek képzésének és alkalmazásának a támogatására, valamint az innovatív digitalizációs megoldások finanszírozására – hangsúlyozta a találkozón Zonda Erika projektmenedzser.

Jó példák a könyvtárak és levéltárak digitalizációja kapcsán

Ugyanakkor a 2018. június 19–21. közötti időszakban szervezte meg a spanyolországi partner, a Saint Mary the Royal Alapítvány projektcsapata a projekt hatodik tematikus szemináriumát a könyvtárak és levéltárak digitalizálása témában. A Valladolidban szerzett tapasztalatokat Máthé Izabella, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa osztotta meg a jelenlévőkkel. (Beszámoló)

A projekt keretében eddig több szeminárium szervezésére került sor, különböző témákban, így a természeti értékek, galériák és múzeumok, valamint a szellemi örökség értékeinek digitalizációjához kapcsolódó egyeztetések folytak a projekt partnerekkel és a helyi érintettekkel, akiknek aktív részvétele nagyban segíti a projekt sikeres és hasznos kivitelezését. A következő tematikus szemináriumra 2018 novemberében kerül sor az észtországi Tallinnban, amelyen workshop formájában a helyi akcióterveken dolgoznak a projekt résztvevői.

A CD-ETA projekttel kapcsolatos korábbi közlemények itt érhetők el:

https://hargitamegye.ro/hirek/cd-eta-projekt.html

Csíkszereda,  2018. szeptember 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774