Nagyobb felelősséget vállaltak Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének tagjai

Tejvizsgáló labort hoznának létre

(0 Szavazat)41 megjelenítés

A korábbi programok folytatása és újak elkezdése is szerepelt Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési egyesületének március 6-i, hétfői közgyűlésén. Folytatják a Kiskertész programot, az állattenyésztő és szakmai szervezeteknek szóló pályázatok kiírását, a kiállítások támogatását, a helyi és hagyományos termékek népszerűsítését, a vadkárok megelőzésének segítését, és idéntől tervezik két laboratórium létrehozását a Sapientia egyetemmel meg a Harvíz Rt.-vel közösen a tej és az abból készült termék vizsgálatára, agrárportált és gazdáknak szóló tévéműsort indítanának. Tangazdaságok  célszerűségi tanulmányának megrendelését is tervezik, valamint két európai uniós pályázatban való részvételt.

A fentieket egyhangúlag megszavazta a közgyűlés, akárcsak az évi tagdíj megemelését, azaz mindegyik önkormányzat, amely tagja az egyesületnek, ebben az évben a lakosságszáma alapján fejenként 1,00 lej helyett 1,50 lejt fizet. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ezt azzal indokolta, hogy az előző kormány a megyei agrárkamarákat beleolvasztotta a minisztériumnak alárendelt mezőgazdasági igazgatóságokba, aminek következtében Hargita megyében gazdátlanul maradtak eddigi sikeres programok, ezért nagyobb felelősséget kell vállalnia az egyesületnek. A megyeelnök azt javasolta, hogy az egyesület csak olyan kezdeményezéseket támogasson, amelyekre sem uniós, sem más forrást nem találnak az önkormányzatok vagy szervezetek.

– Ha az új kormány átadja a mezőgazdasági igazgatóságokat a megyei önkormányzatoknak, ahogy ígérte, akkor a tagdíjat a korábbi szintre csökkenthetjük, mivel az a lépés részben tehermentesítené az egyesületet, de ez még a jövő zenéje – magyarázta Borboly Csaba.

A megyeelnök szorgalmazta, hogy a vidékfejlesztési egyesület ösztönözze az ágazati és szakmai szervezeteket képzések szervezésére, továbbá a folyamatokban, például engedélyeztetések procedúrájában való aktív részvételre. A lovas- és méhészszervezetek támogatását, valamint a vadállatok esetében eljáró helyi sürgősségi egységek megalakítását is javasolta, és hangsúlyozta a célszerűségi tanulmányok szükségességét a tangazdaságok létesítéséhez.

A szavazás előtt Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója ismertette a napirendet, az elmúlt évi jelentést, mérleget, valamint a 2017. évi tevékenységi és költségvetési tervet. Becze István megyei tanácsos szerint az agrárkamara áthelyezését leginkább a Székely termék sínyli meg, ezért e téren is kell erősíteni. A közösségi védjegy népszerűsítését az agrárkamarától Hargita Megye Tanácsának fejlesztési ügynöksége vette át, a vidékfejlesztési egyesület pedig a tanácsos szerint nagyban segíthet abban, hogy az e védjeggyel ellátott termékeket eljuttatja nagyobb fesztiválokra, eseményekre.

Felmerült még az állati tetemek elszállításának kérdése, miszerint vagy kistérségenként hűtőfelületeket kellene létrehozni, amíg a szolgáltató elszállítja a tetemet, vagy akár mobilkrematóriumokat helyezhetnének üzembe. Ezenkívül Borboly Csaba a vadkárok kapcsán síkraszállt amellett, hogy a vadásztársaságok a zöldszervezetekkel együtt végezzék a medvepopuláció megszámolását.

Csíkszereda, 2017. március 6.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774