Nagykorúvá vált a színjátszó találkozó

(0 Szavazat)11 megjelenítés

November 17-én, vasárnap tizennyolcadik alkalommal szerveztek Műkedvelő Színjátszó Találkozót Csíkszentmihály községben, az idén a házigazda Csíkvacsárcsi volt.
A Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület részéről Fodor Zoltán beszélt a színjátszó találkozó fontosságáról és kulturális jellegéről, majd röviden felelevenítette az előző tizenhét eseményt.

. Fodor kihangsúlyozta, hogy a rendezvény 2002-ben a csíki ifjúsági színjátszó csoportok találkozójaként indult, de később székelyföldi színjátszó találkozóvá nőtte ki magát, majd megjegyezte, hogy ezután az amatőr helyett, a műkedvelők találkozója megnevezést fogják használni.

„A műkedvelő színjátszás ügyét ma is fel kell vállalni, hiszen közösségfejlesztő ereje van, amikor egy közösségben összekovácsolódik egy kis társaság. Egy ilyen kis közösség tevékenységével nemcsak a nemzeti kultúrát szolgálja, hanem egyben ápolja hagyományainkat, szokásainkat is. És akkor még nem beszéltünk a szórakoztató jellegéről” – hangsúlyozta Fodor.

A megnyitón jelenlevő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke üdvözölte a színjátszó csoportokat, a nézőket, és kiemelte a színjátszó találkozók fontosságát, közösségi szerepét. Elmondta, mivel sok nehézséggel jár egy ilyen találkozó megszervezése, ezért a megyei tanács támogatására továbbra is számíthatnak a szervezők.

Kovács-Szécsi Attila Csík Terület Ifjúsági Tanácsának (CSTIT) elnöke is gratulált a rendezvényhez, kiemelte a közösségi programok jelentőségét, a fiatalok lendületét és tenni akarását.

A megnyitó után Szőgyör Árpád, nagybőgős Variációk a Greensleves témájára című zenemű következett.

A Borszéki Színjátszó Csoport Sas József kabaréjelenetekkel lépett színpadra. A Szentegyházi Vigyorgók Színtársulat A kalapot én viselem és A főtt borsó című népmesék feldolgozásával örvendeztette meg a közönséget. Őket követte a borzsovai színjátszó csoport a Zsidó Hittan című jelenettel.

Az est következő fellépői a helyi színjátszó csoport volt, akik a Rátóti asszonyok valamint A parasztasszony és az úriasszony a buszmegállóban című vidám jelenetekkel szórakoztatták a jelenlevőket.

Az idei rendezvényen nem volt szakmai zsűri és nem osztottak helyezéseket, hiszen nem a versengést, hanem a találkozó jellegét tartották fontosnak a szervezők. A támogatók jóvoltából minden csapat könyvcsomagot és emléklapot kapott. A díjakat Biró Mária a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke illetve Szőgyör Lóránd a Csíkajnádi Szent István Szervezet elnöke adták át. A díjazás után Izsák-Székely Lóránt, csíkszentmihályi polgármester valamint Bogos Róbert a Szent István Szervezet programfelelőse értékelte a rendezvényt.

Az est meghívott vendégei a Pittyes 2es és a Gyufa voltak Kovászna megyéből, akik zenés humoresttel szórakoztatták a résztvevőket.

A rendezvény támogatója: Hargita Megye Tanácsa


Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774