Nagygalambfalván tartotta rendkívüli ülését Hargita Megye Tanácsa

Díjazták a Hargita megyei gazdákat

(0 Szavazat)94 megjelenítés

A második alkalommal megtartott nagygalambfalvi falunap alkalmával kihelyezett tanácsülést tartott a településen Hargita Megye Tanácsa június 23-án, csütörtökön. Ünnepi alkalommal érkeztek a faluba, ezért a megyei tanács is ünnepélyessé szeretné tenni a találkozót, így díjazzák a mintagazdákat, akik jó példát mutatnak a lakosságnak, mondta köszöntőjében Borboly Csaba megyeelnök, majd megköszönte Gyerkó Levente polgármesternek a meghívást.

A község elöljárója is üdvözölte a jelenlevőket, illetve köszönetét fejezte ki a megyei tanácsnak, hogy több projekt kivitelezésénél is bábáskodott. Ezeknek a projekteknek köszönhetően egy műgyepes és egy salakos pályát, egy turisztikai információs központot adtak át, befejezték a munkálatokat az ifjúsági lakásoknál (ANL), illetve aszfaltoztak. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a továbbiaknak is sikeresen együtt tudnak működni. Ugyanígy köszönetüket fejezték ki a támogatásokért Rátoni Botond kisgalambfalvi és Kányádi György nagygalambfalvi református lelkészek is, hiszen ennek köszönhetően sikerült például templomaikat tatarozni.

A tanácsülésen díjazták a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által meghirdetett Mintagazda program nyerteseit. Az elismerés a gazdák 2014-es tevékenységére vonatkozik, a díjakat Borboly Csaba, illetve Becze István és Sándor Barna tanácsosok adták át. A díjazottakat és a Vidékfejlesztési Egyesület által három éve indított programot Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója ismertette. Az állattenyésztésben a csíki térségből két dánfalvi gazdát jutalmaztak munkájáért, első díjjal Zsók Lászlót, második díjjal Albert E. Antalt. Az Udvarhely-Keresztúr térségi gazdák közül első helyezést kapott a szentábrahámi Mátéfi Attila, másodikat Deák Dénes Kobátfalváról, és harmadik helyezést ért el Mátéfi Dénes Szentábrahámról. A Gyergyó környéki állattenyésztők közül első lett Bálint Attila Tekerőpatakról, és második Domokos Árpád Csomafalváról. A zöldség- és gyümölcstermesztésben végzett munkájáért első díjat kapott a karcfalvi Gidró Dezső, második díjat Orbán Andrásnak Rákosról. Növénytermesztésért Albert Istvánt díjazták Csíkszentdomokosról. – Azért fontos ez a kitüntetés, mert a jó példákra szükség van, és remélem más gazdákra is ösztönzőleg hat – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Sürgősségi támogatást szavazott meg Farkaslakának Hargita Megye Tanácsa a tartalékalapjából, hogy a községet segítse anyagi gondjai megoldásában. A megyei tanács támogatja a Virtuózok elnevezésű magyarországi tehetségkutató verseny erdélyi előválogatását, hangzott el a tanácsülésen. Jóváhagyták Zetelaka községben, Sikaszóban a Rovát Pataka térségének villamosításához a közterület biztosítását a 138-as jelzésű megyei úton, valamint a 153D jelzésű megyei út munkálatainak dokumentációját, amely a megyei hulladékgazdálkodási projekt keretében épülő hulladéklerakó felé vezető út kövezését és vízelvezetését jelenti. A csíkszeredai Haladás utcában épül az elhelyező központ, ezért jóváhagyták a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság tisztségjegyzékének módosítását.

Jó hírrel szolgált a nagygalambfalviaknak Barti Tihamér alelnök, miszerint a megyei tanács előterjeszti az Országos Településfejlesztési Programba (PNDL) annak a 256 ezer lejnek a finanszírozását, amely szükséges a nagygalambfalvi polgármesteri hivatal épületének befejezéséhez. Mint a polgármester is beszámolt, a polgármesteri hivatal építésébe eddig befektetett 637 ezer lejt is a PNDL program finanszírozta Hargita Megye Tanácsának javaslatára.

A megyei tanács törvénymódosító-javaslatot dolgozott ki annak érdekében, hogy ne kelljen elbocsátani 161 Hargita megyei tanügyi alkalmazottat, amellyel egyet értett a tanács. - Tavaly sikerült elérnünk, hogy nem került sor a drasztikus leépítésekre, és továbbra is ki kell tartani amellett, hogy ne a tanügyön spóroljon a kormány – fejtette ki Borboly Csaba.

A tanácsülést követően a megyei tanácsosok megtekintették a község legújabb beruházásait.

 

Nagygalambfalva, 2015. július 23.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774