Nagyböjtben a Mária Úton

Zarándoklaton vettek részt Hargita Megye Tanácsának munkatársai

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Nagyhét szellemében, a nagyheti előkészületek küszöbén, április 16-án, kedden zarándoklaton vettek részt Hargita Megye Tanácsának alkalmazottai. A közel 60 résztvevő egy 24 km-es, középnehéz terepen zarándokolt a Mária Út M28-as (Motorsirülő-Szellő tető-Sándor dombja-Csíkcsomortán) szakaszán.

A Horizon2020 EU pályázati program keretében támogatást nyert Ruritage elnevezésű projektben azonosított jó gyakorlatot, a Mária Utat, példaképként sorolták be a projektpartnerek közé, melyben Romániát Hargita Megye Tanácsa és a Pro Educatione Egyesület képviseli. Ennek mentén az egyik célkitűzés az ökoturizmus népszerűsítése a zarándokutak mentén, ehhez szeretett volna a projektcsapat hozzájárulni a zarándokút ötletével. A cél az volt, hogy minél több személy részévé válljon ennek a tevékenységnek, rávenni az embereket természeti és kulturális értékek megismerésére, lelki töltekezésre, a mozgásban gazdag, egészséges életmód gyakorlására (gyalogos zarándoklatra) a Mária út egyik szakaszán. A találkozó alkalmával a helyi Ruritage-csapat röviden bemutatta a projektet és megnyitották a Helyi Vidéki Örökség Központot, ahol olyan tevékenységeket szerveznek majd, amelyeknek központi témája a természeti, kulturális örökség, ezen belül a Mária út népszerűsítése, védelme, valamint a régió fellendülésében betöltött szerepe.

Az indulást megelőző percekben Borboly Csaba megyeelnök jó tanácsokkal látta el a munkatársakat, valamint kiemelte, fontos, hogy a Mária Út minél több helyen, nemzetközi szinten is ismertté és elismertté válljon. A Motorsirülőtől induló túra áldással vette kezdetét, Csíkszépvíz plébánosa, Gábor Zoltán közös imával engedte útra a csapatot, ezt megelőzően a község polgármestere, Ferencz Tibor lepecsételte a zarándokútleveleket.

 

Az egész napos esemény elmélkedéssel, beszélgetéssel és csendszakasszal zajlott, az út hol az erdők, hol pedig erdei legelők között haladt, fenséges kilátást biztosítva a környező hegyekre és falvakra. Kánya József és Búzás Márton, a Csíkszéki Erdélyi Kárpát Egyesület tagjai, valamint Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke tudásukat megosztva, húsvétra hangoló gondolatokkal kísérték végig a Megyei Tanács csapatát. A nap végeztével névreszóló tanusítványt vehetett át mindenki a csíksomlyói kegyhelyen.

 

A RURITAGE projekt az Európai Bizottság Horizon2020 programja keretében nyert finanszírozást, 4 év alatt, 2018. június – 2022. május közötti időszakban kerül kivitelezésre. A főpályázó a Bolognai Egyetem és 38 partnere van, ebből 14 Európai Uniós ország, továbbá Izland, Norvégia, Törökország és 1 Dél-Amerikai ország (Kolumbia). A RURITAGE célja új vidéki fellendítést elősegítő minták felállítása, amelyek által a vidéki térségeket fenntartható fejlesztési minta laboratóriummá alakítanák, ezek egyedi kulturális és természeti örökségi potenciáljuk kiemelése által. Ennek érdekében a RURITAGE azonosított 6 (SIA) Szisztematikus Innovációs Területet (zarándokturizmus; fenntartható helyi termékek előállítása; migráció; művészetek és fesztiválok; települések felzárkozása; integrált tájgazdálkodás), amelyek az örökséget potenciálként kezelik, ami a gazdaság húzóerejét, a vidéki térségek társadalmi és környezeti fejlesztését szolgálja.

A projekt 13 szerep modellt azonosított, olyan jó gyakorlatokként, amelyeket elemeznek, tanulmányoznak és 6 kiválasztott esettanulmány formájában szokszorosítanak. Ezekre a tanulmányokra épülnek az örökség alapú regenerációs stratégiák a fent említett hat területen. Az említett tevékenységek kivitelezése érdekében minden “Role Model” (szerep modell) és “Replicator” (továbbadó) partner kialakítja a “Local Rural Heritage Hub – RHH” (Helyi Vidéki Örökség Központokat), mint innovációs helyszíneket a helyi érintettek és civil társadalom bevonásával. A “Replicator” (továbbadó) partnerek esetében az RHH központok élő laboratóriumok formájában működnek, ahol a regenerációs stratégiákat közösen készítik és gyakorlatba ültetik, a “Role Model” (szerep modell) partnerek megerősítik a kulturális és természeti örökségüket.

 

Csíkszereda, 2019. április 24.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774