Nagy volt az érdeklődés a csíkszentgyörgyi szűrővizsgálaton

Idén is Hargita megyében dolgozott a kecskeméti orvoscsoport

(0 Szavazat)81 megjelenítés

– Kecskeméten az orvosok között valósággal verseny alakult ki, hogy szabadság alatt ki jöjjön Hargita megyébe segíteni – mondta el Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke május 15-én, pénteken a csíkszeredai megyeházán, azon a sajtótájékoztatón, amelynek témája az orvosok e héten zajló csíkszentgyörgyi ingyenes szűrővizsgálata volt.

A kecskeméti kórház munkatársai kilencedik alkalommal tartanak szűrővizsgálatot Hargita megyében, ami egy jól működő testvérkapcsolat eredménye a két megye között, társszervezői a helyi önkormányzat meg a közbirtokosságok, és idén is nagy számban vett részt a helyi lakosság. A tájékoztatón a Bács-Kiskun megyei elnökön kívül jelen volt Mócza György, a kecskeméti kórház főorvosa is, Hargita Megye Tanácsa részéről pedig Borboly Csaba elnök, Becze István megyei tanácsos és Zonda Erika vezérigazgató, György József, a község polgármestere, illetve a támogató csíkszentgyörgyi és bánkfalvi közbirtokosság vezetője, Kézdi József és Sándor Zoltán, Demeter Ferenc mint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, valamint Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.
– Van olyan kolléga, aki minden évben részt vett a programban. Érdemes elbeszélgetni a vizsgálatra eljövő helybéliekkel, megható látni, ahogyan ünneplőbe öltözve érkeznek a falubeliek. Nagyon nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy a két megyében településszinten is ápolnak testvérkapcsolatot, köztük Csíkszentgyörgy, és az orvosok nemcsak a szűrővizsgálatra szoktak jönni, hanem a családjukkal is, pihenni – fogalmazott Rideg László. Hozzátette: a Duna Régió Szakképzési Klaszterben – amelynek alapító okiratát márciusban írták alá Kecskeméten – és a csíkcsicsói repülőtér fejlesztésében is együttműködnek Hargita megyével, utóbbi azért is fontos számukra, mert a kecskeméti katonai repülőteret polgárivá alakítanák.
Borboly Csaba szerint Hargita megye testvérkapcsolatai közül a bács-kiskuni a legelmélyültebb, nemcsak ünnepi alkalmakkor, hiszen a bajban is számíthatnak egymásra, és 2007 óta minden évben visszatérnek az orvosok. A Hargita megyei elnök külön köszönetet mondott az önzetlen segítségért, és méltatta a Csíkszentgyörgy községi összefogást a szervezést illetően, kiemelve Becze István megyei tanácsos és a két közbirtokosság munkáját.
Mócza György főorvos elmondta, hogy idén újdonságnak számított a fül-orr-gégész jelenléte, emellett ideggyógyász, gyerekorvos, sebész, laborfőorvos, nőgyógyász, radiológus, tüdőgyógyász, kardiológus, belgyógyász, urológus, aneszteziológus végzett vizsgálatot. A főorvos azt is közölte, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal olyan együttműködést szeretnének kialakítani, amely révén kecskeméti orvosok időközönként egy-két hétig a hargitai megyeszékhelyen végeznének vizsgálatot. Ennek az elképzelésnek viszont még meg kell találni a jogilag megfelelő módját, lévén szó magyarországi szakemberek romániai munkavégzéséről. Borboly Csaba hangsúlyozta, nagyon jól jön a megyei kórháznál a segítség az orvoshiány miatt, és mindez a következő szintje lehet a Bács-Kiskun–Hargita-együttműködésnek.
Tar Gyöngyi szerint a szűrővizsgálati programnak nagy a nevelő, figyelemfelkeltő hatása. Demeter Ferenc menedzser mint csíkszentgyörgyi körorvos beszélt arról a tapasztalatáról, hogy a volt betegei kezdenek törődni az egészségükkel, ami a szűrőprogramnak is tulajdonítható. Becze István szerint nagy segítség ez a program a csíkszentgyörgyi lakosságnak, hiszen sokan reggeltől estig a mezőn dolgoznak, és nem figyelnek kellőképpen az egészségükre, viszont a szűrővizsgálat erre is ráirányította a figyelmüket.
Végezetül Borboly Csaba emléklapot nyújtott át Rideg Lászlónak annak elismeréséül, hogy folytatja elődje, Bányai László munkáját, a bács-kiskuni megyeelnök pedig azt ígérte: jövőre visszatér az orvoscsapat Hargita megyébe.
Eddig minden évben más-más Hargita megyei településen végeztek vizsgálatot a kecskemétiek. Összesen 7442 személyt vizsgáltak meg, ami összesen 13 487 vizsgálatot  jelent.

Csíkszereda, 2015. május 15.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774