Nagy kalákában ültettek fát Kissolymoson

Gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról szólt a Székelyföldi Akadémia

(0 Szavazat)19 megjelenítés

Gyümölcsfacsemetéket ültettek Kissolymoson április 5-én helybéliekkel, diákokkal, valamint Hargita Megye Tanácsa és alintézményei, illetve a vidékfejlesztési egyesülete munkatársaival együtt, a Székely Konyha magazin aktív részvételével. Az akciót a megyei tanács Székelyföldi Akadémia című, vidéki értelmiségieknek szóló rendezvénysorozata részeként, a Hargita Népe Lapkiadó partnerségében szervezte a helyi és megyei tanács. A megyei tanács vidékfejlesztési egyesülete nemcsak munkatársai által képviseltette magát, hanem 50 csemetével járult hozzá az ültetéshez.

A gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról, illetve a hagyományos gyümölcsfajtákról szóló előadásokon, majd az azt követő csemeteültetésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki kijelentette: akik fát ültetnek, azoknak van jövőképük, ahol fát ültetnek, ott van jövő.

– Nagy kaláka volt ma Kissolymosban, az unitárius templom melletti csemetekertben és az iskola udvarán ültettünk csemetéket a helybéliekkel, diákokkal, valamint Hargita Megye Tanácsa és alintézményeinek munkatársaival együtt, a Székely Konyha magazin aktív részvételével. Az ilyen események megerősítenek abban a hitben: van élni akarás Székelyföldön, a kistelepüléseken is életerős közösségek vannak. A gyümölcsfa-telepítés kérdése kissé elhanyagolódott a programok terén, de folytatjuk, íme! – nyilatkozta a megyei tanács elnöke, aki köszönetet mondott a sok-sok támogatónak, és gratulált a kezdeményező Csata Orsolya újságírónak.

Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke örvendetesnek nevezte, hogy a gyermekek megtanulják a faültetést, amihez kiváló tanáruk van Hatos György kertészmérnök személyében.

– Az itteni példa azt mutatja: van garancia arra, hogy a felnövekvő nemzedékek is jó gazdái legyenek a földnek – nyilatkozta az alelnök.

A rendezvény célja, jellege az volt, hogy az érdeklődők egy hangulatos közösségi rendezvényen, szakemberektől ismerjék meg az őshonos gyümölcsök fajtagazdagságát, hogy azokat visszahozhassuk kertjeinkbe. A hagyományos gyümölcsfajták ugyanis mára eltűnőfélben vannak a kertekből, helyüket átveszik a tuják és a modern, vegy- és tápszereket igénylő gyümölcsfák, így egyre nehezebb felidézni a régi idők ízeit – fogalmaztak a szervezők.

Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója a hagyományos gyümölcsfajtákról tartott előadást, Hatos György kertészmérnök pedig a gyümölcsfák telepítéséről és gondozásáról. Az előadásokat a Székely Konyha gasztronómiai bemutatója követte Jánossy Alízzal, majd a gyümölcsfák ültetése következett.

A helyszínen készült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1235726709808043

Csíkszereda, 2017. április 5.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774