Nagy a felelősség a korondi hulladéktömörítő és -átrakó állomás ügyében

Ki állja az esetleges pluszköltségeket?

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Koránt sem oldódott meg a korondi hulladéktömörítő és -átrakó állomás építésének ügye annak nyomán, hogy Hargita Megye Tanácsa javára döntött a Bákói Ítélőtábla február 24-én a Séra Zoltán korondi lakos által indított perben. A megyei tanács ugyan visszavonja az ezzel párhuzamosan Séra Zoltán ellen indított keresetét, ám a késlekedés miatt felmerülő anyagi károkat rendezni kell, és az eredetileg kijelölt helyszínen elkezdett építmény sem költöztethető el teljes mértékben.

A korondi hulladékátrakó állomás ügyében a hogyan továbbról tanácskoztak február 28-án, kedden a korondi és a megyei önkormányzat vezetői, Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke kezdeményezésére. A megyeelnökön kívül jelen volt Barti Tihamér és Bíró Barna Botond, az intézmény két alelnöke, valamint Katona Mihály, Korond polgármestere. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy az ügyben részt vevők felelőssége nagy, és javasolta, hogy egy jól átgondolt folyamat legyen az ügy rendezése, aminek érdekében a helyi és a megyei tanács is hozzon létre egy-egy tárgyalóbizottságot. Erről mindkét testületnek határozatban kell döntenie, és a két bizottságnak három feladata lenne: közös döntést készítene elő az új helyszínt illetően, megoldást keresne az eddig elköltött közpénz ügyében, valamint arra, hogy az eddig felépült létesítmények milyen módon adhatók át a község önkormányzatának.

A több mint két évig húzódó ügy miatt korrekciókra, büntetőkamat követelésére is sor kerülhet, ráadásul az állomást építő vállalkozásnak is lehetnek kártérítési követelései a vele szerződött megyei tanáccsal szemben, ami ismét azt a kérdést veti fel, hogy ki fizeti ki mindezt, mutatott rá a megyei tanács elnöke. Borboly Csaba nyomatékosította, hogy a Séra-ház építkezési engedélye ügyében indított keresetét a megyei tanács visszavonta, de a késlekedés okozta károk megtérítésének kérdése még nincs tisztázva, és az az ügy valamennyi szereplőjét érintheti.

Mint elhangzott, a korondi állomás eddig elszámolt költségei szerint a létesítmények közül kétmillió lej értéket nem lehet elmozdítani, három és fél millió lej érték viszont áthelyezhető új helyszínre. Ezért mindenképp funkciót kell adni a beruházás jelenlegi területének.

– Ne vágjuk el, hanem bogozzuk ki ezt a gubancot! Meg kell vizsgálni, miként lépünk tovább, és a hulladéktömörítő állomás építésének késlekedése miatt keletkezett kárt miként rendezzük, ki téríti meg. Még nagyon az elején vagyunk az ügynek, a hisztéria pedig csak árt, elsősorban pedig annak, aki ezt a hisztériát keltette. Örvendek, hogy a korondi önkormányzat e szempontok mérlegelése, illetve mai beszélgetésünk nyomán végül nem bont szerződést a megyei tanáccsal, és aktív szerepet vállal a helyzet megoldásában – nyilatkozta a tanácskozást követően a megyeelnök, aki azt is javasolta, hogy elektronikai szétszerelő műhely is létesülhetne az elkezdett létesítményben.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy Barti Tihamér alelnök és csapata felméri a Korondon kiszemelt új helyszínt, és a lehető leghamarabb, napokon belül jelzi, hogy az megfelelő-e vagy sem, és hogy megszerezhetők-e a beruházás ottani folytatásához a szükséges szakhatósági engedélyek.

Az ítélőtábla február 24-i döntése értelmében törvényes a Hargita Megye Tanácsa pályázatából megvalósítandó korondi hulladéktömörítő és -átrakó állomás építkezési engedélye. Mint arról beszámoltunk, a megyei tanács elnöke szerint továbbra is három verzióban lehet gondolkozni: A. megépül az eredetileg kijelölt helyszínen az állomás; B. ha Korond község önkormányzata ezt megakadályozza (vagyis szerződést bont a megyei tanáccsal, de felajánl egy másik helyszínt a községben – akár azt is, amelyikre korábban épp a megyeelnök javaslatára nyújtottak be a megvásárláshoz igénylést) akkor új helyszínt kell találni, ám ennek anyagi következményei vannak, és továbbra is közösen kell keresni a megoldást; C. ha ez sem sikerül, akkor az udvarhelyszéki politikumnak kell döntenie az új, egy másik településen kijelölendő helyszínről. Átrakóállomás nélkül ugyanis jelentősen megnőhet a szállítási díj, vagy akár szolgáltató nélkül maradhat a térség, amivel nem lehet játszani, hiszen a térségenkénti gyűjtésről van érvényes és hatályos döntés. Erről szóló előző közleményünk elolvasható itt: http://hargitamegye.ro/hirek/dontott-az-itelotabla-torvenyes-a-korondi-hulladekatrako-epitkezesi-engedelye.html

Az üggyel a megyei tanács elnöke részletesen foglalkozott év eleji korondi élő facebookos bejelentkezésében is: https://www.facebook.com/csaba.borboly/videos/1401249919894103/?__mref=message_bubble.

A korondi perrel kapcsolatos dokumentumok, sajtóanyagok elérhetők a következő honlapon: http://elhetojovo.ro/korond-per/

Csíkszereda, 2017. február 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774