Munkahelyteremtés székelyföldi családoknak

Idén újabb sajtkészítők diplomáznak

(0 Szavazat)13 megjelenítés

Nemcsak a sajtkészítőknek, hanem az érdeklődőknek is tartottak február 6–7-én sajtmustrát magyarországi sajtmesterek a csíkszeredai megyeházán. A Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete által szervezett rendezvényen Kiss Ferenc és Sándor Tamás sajtmester nemcsak a szakembereknek, hanem a háziasszonyoknak is bemutatta a különböző sajtokat. Elmondták, hogy a különböző fajták milyen felhasználásra a legalkalmasabbak, illetve hogy milyen más élelmiszerrel, itallal ajánlatos társítani ezeket. A sajtmesterek és más magyarországi szakemberek a két nap alatt elméleti előadásokat tartottak, a helyi sajtkészítők jóvoltából pedig összesen több mint hatvanféle sajtot kóstolhattak meg az érdeklődők. A sajtmustrát a vidékfejlesztési egyesület által szervezett sajtkészítő tanfolyam keretében tartották. 

A sajtmesterek a szépvízi Csengő tejfeldolgozóban is tartottak felkészítőt, ahol ezen a héten az ipari tejfeldolgozást tanulják azok, akik részt vesznek a vidékfejlesztési egyesület 720 órás sajtkészítő tanfolyamán. A tanfolyamot már sokadik alkalommal szervezi meg az egyesület, voltak még 720 órás alkalmak, de kétnaposakat, egyheteseket is szerveztek. Ezeken eddig összesen több mint háromszázan sajátították el a sajtkészítés technikáját, számolt be Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója.

A 720 óra 260 elméleti és 460 gyakorlati órából áll, az elméleti képzések hétvégenként zajlanak, a gyakorlati oktatást pedig térségenként szervezik meg. 28 résztvevője van a most zajló tanfolyamnak, Hargita, Maros és Brassó megyéből érkeztek. Háromféle gyakorlatot biztosít a képzés, az egyik a kézműves sajtok készítése, a másik az ipari tejfeldolgozás, a harmadik pedig gazdáknál végzett gyakorlati képzés. Utóbbi 312 óra gyakorlatot jelent, aminek elvégzéséről igazolást állít ki a gazda. Ezen a héten a szépvízi tejgyárban az ipari tejfeldolgozást tanulják a résztvevők, ahol naponta 50–100 liter tejet dolgoznak fel. Kiss Ferenc sajtmestertől számos érdekességet megtudhattak, például hogy hogyan kell borral ízesíteni a sajtot. A résztvevők közül van, aki egyelőre a családját akarja ellátni sajtkészítményekkel, van, aki már tejfeldolgozóban dolgozik, és szeretné megszerezni a szakképesítést, és van, aki a piacra szeretne betörni a Székely termék védjegy segítségével. A sajtkészítő tanfolyamon készült videó megtekinthető az alábbi linken:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/232819017625814

A 28 résztvevőt számláló tanfolyam 2018. november közepén indult, és májusig tart, majd ezt követően június elején tartják meg a vizsgát, amely elméleti és gyakorlati megmérettetésből áll. Az elbírálóbizottságot bukaresti és helyi szakemberek alkotják majd, a jól vizsgázók az oktatási és a munkaügyi minisztérium által is elismert oklevelet kapnak.

– Örvendetes, hogy egyre nagyobb a kereslet a helyi és egészséges élelmiszerek iránt. Ezt a folyamatot hivatott segíteni a Székely termék mozgalom, a mára már több székelyföldi településen megtartott helyi és hagyományos termékek havi vására, és Brüsszelben is azért lobbizunk, hogy Európában minél nagyobb figyelmet és támogatást kapjanak az egészséges termékek és a kisgazdaságok. Ezek és a hasonló tanfolyamok kiváló alkalmak a szakma elsajátítására annak érdekében, hogy minőségi terméket tudjanak a gazdák előállítani, ezeket értékesíteni tudják, hogy ebből a családnak jövedelme származzon. Ezt az utat akarjuk megmutatni fiataljainknak is, számukra ez is egy lehetőség az európai piacra jutásra. A lehetőségek bővítéséhez szükségünk van az EU támogatására, pályázati pénzek lehívásával lehet műhelyeket létrehozni, fejleszteni, vállalkozást indítani. Az uniós csatlakozás legnagyobb haszonélvezői a fiatalok. Ez a generáció szabadon utazik, tanul, dolgozik az Unió területén. A mi feladatunk az, ideértve az RMDSZ-t, hogy a fiatalok számára olyan otthont teremtsünk, ahol jó élni, és ahova megéri visszatérni – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Csíkszereda, 2019. február 7.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774