Műhelymunka, tojásírás és kiállítás a megyeházán

Három rendezvénnyel folytatódott az Európai Kreativitás Napja

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa a tíz országot átfogó CreArt projekt keretében március 18-22. között több rendezvénnyel ünnepli meg immár negyedik éve az Európai Kreativitás Napját.

Vászonra festett anyaság

Hétfőn, március 21-én délelőtt műteremmé változott a megyeháza márványterme, ahol a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola és a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Középiskola 15-15 diákja alkotott Anyaság témában.

A CreArt projekt eddig 10 Hargita megyei művésznek nyújtott lehetőséget alkotásaik Európa különböző városaiban való bemutatásra – erről számolt be a fiataloknak Zonda Erika programigazgató, a CreArt projektmenedzsere.

A Botár László képzőművész által vezetett műhelymunkán készített alkotásokat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Szülészeti osztályán fogják kiállítani, hogy így tegyék még szebbé a kismamák számára a szülés élményét. A diákok munkáit öttagú zsűri értékelte, valamennyi résztvevő oklevelet kapott, a legjobbnak ítélt öt alkotást külön díjazta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A zsűri tagjai: Tiboldi Bea és Nagy Szidónia, a Csíki Anyák Egyesülete részéről, Székedy Ferenc, a CreArt Hargita megyei nagykövete, Botár László művészeti vezető és Zonda Erika projektmenedzser. A legjobbnak ítélt alkotók: Borbély Krisztina, Istvánfi Barbara, és Spînochi Csilla, a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai, valamint András Kinga és Sajgó-Vormair Orsolya a Dr. Palló Imre Művészeti Középiskolából. (FOTÓGALÉRIA)

Ősi motívumokkal ismerkedtek a gyerekek

Ugyancsak hétfőn a Hargita Megyei Művészeti Népiskolával közösen húsvéti tojásírásra várták a kisiskolás csoportokat Hargita Megye Tanácsa földszinti hátsó kiállítóterében. A kesicével és viasszal történő tojásírás „tudományába” Kisné Portik Irén néprajzkutó vezette be a csoportosan érkező gyerekeket, számos motívum és minta közül választhattak. Az írást követően a tojásokat hagyományosan pirosra festették, majd addig törülgették, amíg szép csillogóak lettek.  (FOTÓGALÉRIA)

Jegyzetek a jövőről – alkotói szemmel

Az idei CreArt európai vándorkiállítás témája: Jegyzetek a jövőről (Notes on tomorrow). A Hargita megyei alkotók munkáit felvonultató kiállítást hétfőn délután 17 órától nyitották meg a Megyeháza Galériában.

A kiállításmegnyitón Zonda Erika, a CreArt projektmenedzsere elmodnta, a program fő célja a képzőművészet mobilitásának elősegítése, a lokális trendek globális körforgásba való emelése, az ifjúság szakmai motiválása az alkotási folyamatra.

A projekt keretében minden évben pályázatot hirdetnek helyi képzőművészek számára egy nemzetközi kiállításon való részvételre, az ily módon bezsűrizett alkotásokból nyílt jelen kiállítás. A kiállító művészek: Csata Kinga Ibolya, Fodor Zsuzsánna, Iochom Zsolt, Kovács Kinga, László Hajnalka, Mezey Ildikó, Szakács Eszter és Vitos Hajnal. Közülük az európai kiállításokon való részvételre Luisa Santos, a 2016-os CreArt vándorkiállítás kurátora Fodor Zsuzsánna és Kovács Kinga munkáit választotta be, melynek Kaunas (Litvánia), Kristiansand (Norvégia) és Aveiro (Portugália) városok adnak helyszínt.

A művészi alkotásokon keresztül az életet szebbé lehet tenni, ezért gratulálok a megye képzőművészeinek, és arra biztatom őket, hogy kapcsolódjanak be a CreArt kínálta lehetőségekbe – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A kiállítás szakmai szemmel Székedi Ferenc publicista, a CreArt nagykövete méltatta. Meghívottként jelen volt az eseményen Szabó Árpád, a Maros Megyei Tanács alelnöke is.

A Megyeháza Galériában kiállították a délelőtti műhelymunkán készült Anyaság témájú diákmunkákat is. A tárlat a nap huszonnégy órájában látogatható. (FOTÓGALÉRIA)

Kedden is folytatódik a rendezvénysorozat

Március 22-én, kedden 17 órától a CreArt európai műhelymunkák és rezidensművész-programokban résztvevő képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás a Nagy István Művészeti Középiskola aulájában. A kiállító művészek: Gidó Szende Melinda, Bartis Elemér Márton, Berze Imre, Veres Imola, Kovács Kinga és Zsigmond Adél.

Csíkszereda, 2016. március 21. 


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774