Most kell felszólalni az APIA-támogatásért

Brüsszelben szólalt fel Borboly Csaba a székelyföldi gazdákért

(0 Szavazat)20 megjelenítés

- Székelyföldnek is meg kell fogalmaznia, milyen elvárásai vannak a KAP, az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszerével kapcsolatosan. Olyan közös agrárpolitikai javaslatcsomagot tervezünk összeállítani, amelyet továbbítani fogunk az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának - fogalmazott Borboly Csaba a Régiók Bizottsága 132. plenáris ülését követően.

– Nagyon fontos, hogy minél többen, - főleg azok, akik a mezőgazgadásgban, vidékfejlesztésben tevékenykednek - elmondjuk álláspontunkat a KAP reformja kapcsán – emelte ki a megyeelnök és hozzátette, szükség van arra, hogy a KAP továbbra is támogassa a fenntartható és életképes családi mezőgazdasági gazdálkodást, a kis- és középtermelőket, gazdákat, ami előmozdítja a vidéki lakosság megtartását és élelmezésbiztonságot biztosít számukra.

Borboly Csaba azt is kiemelte, vonzóvá kell tenni a vidéki területeket mind a megélhetés, mind pedig a foglalkoztatás szempontjából, ebben pedig jelentős szerepe van az új támogatási rendszer célkitűzéseinek és eszközeinek.

– Fontos, hogy ne csökkenjen a területalapú támogatás, csökkenteni kell az adminisztrációs terheket, továbbá olyan pénzügyi eszközöket kell bevezetni, amelyek a mezőgazdaság, a vidéki térségek és közösségek szükségleteit megfelelő módon fedezi – sorolta a megyeelnök, majd hozzátette, kiemelt cél a generációs megújúlás elősegítése és külön oda kell figyelni a fiatal gazdákra, továbbá  lényeges a fiatal mezőgazdasági termelő, valamint a mezőgazdasági tevékenységüket megkezdő termelők további támogatása.

– Ha most nem tesszük le a javaslatainkat, később hiába háborgunk azon, hogy kisebb lesz az APIA-támogatás. Erről szól az a konzultáció, amit pénteken, december 7-én 14 órától tartunk Hargita Megye Tanácsa Márványtermében. Az itt megfogalmazott javaslatok alapján dől el, hogy 2021 után mennyi támogatást kapnak a székelyföldi gazdák is. Várjuk a gazdaszervezetek képviselőit, az állattenyésztő gazdákat, a vidékfejlesztési szakembereket, mindazokat, akiket érdekel a vidék jövője! Mert Európa Hargita megyében kezdődik! – emelte ki a megyeelnök.

Az Európa Hargita megyében kezdődik! – Az Európi Néppárt helyi konzultációja a Közös Agrárpolitika jövőjéről elnevezésű konzultáció facebook eseménye az alábbi linken telinthető meg:

https://www.facebook.com/events/1752232558211531/

https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-committee-regions_hu

Csíkszereda, 2018. december 6.


[ Nemzetközi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774