Most kell a gazdák jelezzék a hétvége fagykárait

A közös fellépés hozhat csak eredményt

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Az elmúlt időszak fagypont alatti értékei komoly károkat okozhatnak az idei termésben, ezért Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke április 24-én levélben fordult a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztréium alá tartozó Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjéhez, hogy tájékoztatást kérjen milyen formában igényelhetnek kárpótlást a gazdák a kései havazás és a fagy okzota terméskiesés miatt. 

Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a gazdák, az általuk megállapított fagykárt 48 órán belül jelenteniük kell a helyi önkormányzatnál. A helyi önkormányzatoknál működő sürgősségi eseteket vizsgáló bizottság a bejelentések alapján felméri a keletkezett károkat a közigazgatási egység területén, majd a bejelentett fagykárokról értesíti a Sürgősségi Esetek Felügyelőségét. A Sürgősségi Esetek Felügyelősége koordinálásával a prefektus kinevez egy kárfelmérő bizottságot és ellenőrzik a helyi vizsgáló bizottság által megállapított károkat.

A levélből az is kiderül, hogy a kártérítésnek két iránya lehet: adócsökkentés azok zámára, akik a jövedelmi szint szerint adóznak (egyéni vállalkozások, engedélyezett fizikai személyek), valamint kártérítés azon cégek számára, ahol a kár meghaladja az érintett terület 30%-át, valamint az üzleti tervben szereplő, tervezett jövedelem 30%-át is. Kártérítés csak a gazdasági nyilvántartóba és/vagy a Kifizetési Ügynökségnél ültetvényként nyilvántartott, legkevesebb 0,1 hektáron gazdálkodók számíthatnak, de ők is csak abban az esetben ha erre külön kormányhatározat születik.

– Kérem a Hargita megyei gazdákat, hogy minél többen tegyék le kárpótlási igényüket, ugyanis ha országos szinten nagy méreteket ölt a kár, jóval nagyobb az esély arra, hogy kormányhatározat szülessen és megtérítsék a károkat – fordul a megye gazdáihoz Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

A fagy a legnagyobb mértékben a következő kultúrákat károsíthatta: a csonthéjasoknál a kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, valamint a korán virágzó szilva, cserjéseknél a ribizli és a szőlő, a szántóföldi kultúráknál pedig a sörárpa. Az alma és a körte is károsodhatott huzatosabb, hidegebb völgyekben.

Április 15-25. közötti időszakban az éjszakai-hajnali hőmérséklet Csíkszeredában nyolc nap volt mínusz fok, a legalacsonyabb április 22-én, amikor -9 fokot mértek. Székelyudvarhely térségben 0 fok körüli volt az éjszakai-hajnali hőmérséklet, három alkalommal süllyedt 0 fok alá, míg Gyergyóalfaluban szintén nyolc nap volt fagypont alatt a hőmérséklet.

Borboly Csaba kéri az érintetteket, ha a továbbiakban is fagypont alá esik a hőmérséklet, ami kárt tehet a termésben, akkor a lehető legrövidebb időn belül jelezzék ezt a helyi polgármesteri hivatalban.

Csíkszereda, 2017. április 25.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774