Modern orvosi informatikai rendszer Hargita megyében

A megye kórházait összekapcsoló projekt egyedülálló az országban

(0 Szavazat)75 megjelenítés

Az országban elsőként Hargita megyében bevezetik be a legmodernebb integrált orvosi informatikai rendszert, amely összeköti a megye 5 kórházát, illetve csatlakozhatnak hozzá a családorvosok is. A rendszer a minőségi és gyors betegellátást szolgálja. A projekt zárókonferenciáját hétfőn, július 20-án tartották a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, ahol bemutatták a projektet és a rendszer működését. Jelen volt Demeter Ferenc kórházmenedzser, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Daniel Nistor, a kivitelező Info World képviseletében.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat, a Székelyudvarhelyi Városi Kórházat, a Gyergyószentmiklósi Városi Kórházat, a Maroshévízi Városi Kórházat és a Gyergyótölgyesi Pszichiátriai Kórházat egy olyan ultramodern információs rendszerben kapcsolták össze, amely lehetővé teszi az orvosok számára a könnyű és gyors adathozzáférést az egyik kórházból a másik kórházba átutalt betegek esetében, ismertette a projekt előnyeit Demeter Ferenc. Az E-egészségügy, minőségi egészségügyi szolgáltatások – Hargita megyére kiterjedő egészségügyi informatikai rendszer elnevezésű projekthez csatlakozhatnak a családorvosok is. Az országban egyedülálló projekt haszonélvezői a betegek, hiszen a rendszer a betegellátást szolgálja, a gyors és hatékony beavatkozást segíti, mondta el a kórházmenedzser. Továbbá ismertette, hogy a betegek személyes adatait bizalmasan kezelik, csak a rendszerben résztvevők férhetnek hozzá. Létrehoztak egy portált, amelyen elérhetők lesznek a szakirányú hírek, orvosi szakszótár, egy fórum keretében az érdeklődők feltehetik kérdéseiket, rögzíti az üzeneteket, illetve a betegek online kérhetnek előjegyzést bármelyik szakorvoshoz, amelyről sms-ben vagy e-mail-en küld visszaigazolást a kórház, hangzott el a sajtótájékoztatón. Végül Demeter Ferenc megköszönte Hargita Megye Tanácsának az anyagi támogatást, illetve Borboly Csabának, hogy bízott a projekt megvalósításában, és támogatta azt a nehezebb periódusokban is.

Borboly Csaba elmondta, hogy hasznosnak találja a projekt kivitelezését, hiszen az egészségügy terén az összehangolt tevékenységre törekednek, ezt segíti az integrált informatikai rendszer is. Mint fogalmazott, ez egy többszereplős rendszer, és reményét fejezte ki, hogy a családorvosok is használják majd, hiszen megkönnyíti a kommunikációt a szakorvosok és a családorvosok között. A rendszer használata lerövídíti a reakcióidőt, így a beteg gyors és szakszerű ellátását segíti, ezért most a gyakorlatba ültetésre kell fektetni a hangsúlyt, mondta a megyeelnök. Végül örömét fejezte ki, hogy sikerült a kivitelezés végére érni, mint ismertette, a projektet nagyrészt európai uniós forrásból és kormánypénzből finanszírozták.

A kivitelező cég részéről Daniel Nistor elmondta, igazából nem zárult le a projekt, hiszen a rendszert folyamatosan tökéletesítik.

A cég munkája során helyszíni felmérést végzett minden kórházban, hogy lássák, mire van szükség. Összeállították az adatbázist, majd a kórházi alkalmazottakat is betanították a rendszer használatára, illetve tesztelték a rendszert – számolt be Dan Iordache, aki szintén a kivitelező Info World részéről volt jelen.

Az orvosi informatikai rendszer a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház adminisztrálásába kerül.

 

Csíkszereda, 2015. július 20.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774