Miniszteri ígéret a tüdő- és a fertőzőosztály elköltöztetésének támogatására

Bukarestben tárgyalt az egészségügyi tárca vezetőjével Borboly Csaba

(0 Szavazat)52 megjelenítés

Támogatásáról biztosította Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu egészségügyi miniszter Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati és fertőzőosztályának elköltöztetése ügyében. A megyei tanács elnökét a tárcavezető április 21-én, csütörtökön este fogadta hivatalában. Borboly Csaba ismertette Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariuval a két osztály körüli problémát: mint ismert, arra a helyzetre kell megoldást találni, hogy a csíksomlyói, egyházi tulajdonban lévő ingatlanból el kell költöztetni a tüdőgyógyászati és a fertőzőosztályt.

Erre megoldást jelenthet, ha a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház épületét bővítik, és oda költözne az osztály, az új épületszárnyban ugyanakkor további beruházások is történnének az évek során. A másik megoldás az lenne, ha a rendelőintézetbe (közismert nevén a „nagy poli”) költöztetnék az említett osztályokat, felújítási és átalakítási munkálatokat követően. Az első változatra már készült megvalósíthatósági tanulmány, amely mintegy 12 millió euró értékűre becsüli a beruházást. A megyeelnök szerint a közbeszerzésen tett ajánlatok révén ez az összeg jelentősen csökkenne, de mindenképpen több millió euróba kerülne az új szárny építése, amire a megyei tanácsnak nincs fedezete.

– Azt ajánlottam, hogy ha a minisztérium nem tud résztámogatást vállalni ekkora volumenű projektben, akkor járuljon hozzá a megyei kórházban folyamatban lévő építkezés költségeihez, mert a számunkra ily módon felszabaduló pénzből – a megyei tanács jelenleg ugyanis száz százalékban állja a kórházi felújítás költségeit – a nagy poliba költöztetnénk a szóban forgó két osztályt. A miniszter úr elmondta, az utóbbi változatot támogatná, azt ígérte, írásban is fognak válaszolni, és számíthatunk arra, hogy a szaktárca hozzájárul a kivitelezés költségeihez. Elmondta azt is, hogy a kormánytól most mindenki béremelést vár, ezért beruházásokra nem lesz túl sok pénz, ennek ellenére számíthatunk a segítségére – nyilatkozta a találkozó után Borboly Csaba. Arról is beszámolt, hogy a tárcavezetőnek bemutatta Hargita Megye Tanácsa elmúlt években tett lépéseit az egészségügy terén, többek között 21 millió lejt fordított a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felújítására, ami jelentős összeg egy olyan kis megyének, mint Hargita. (Mellékeltük az erről szóló infografikát.) A megyeelnök emellett meghívta a minisztert, látogasson el a megyébe.

Csíkszereda, 2016. április 22.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774