Minél több székely kaput Székelyföldön!

Székelyföldért biztos alapokra helyezve kell és szabad dolgozni!

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Cserefából készült, faragott és festett díszekkel ékesített, galambos, zsindellyel födött székely kaput adtak át augusztus 28-án, vasárnap Csíkmadarason a 688. szám alatt Juhász Ferenc portáján. A Hargita Megyéért Egyesület Hargita Megye Tanácsával közösen a 2015-2016-os évben több székely kaput újított és újít fel a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a felavatott kapu is ezen projekt részeként újult meg. A rendezvényen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Korodi Attila parlamenti képviselő, valamint Lukács Bence konzul képviselte Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusát.

A székely kapuk Hargita megye, Székelyföld épített örökségének szimbolikus jelentőségű, jellegzetes építményei, sajátos díszítéssel, szín-, forma- és motívumvilággal, feliratokkal rendekleznek. A székely kapu építészeti és népművészeti érték, a hagyományos falukép védelem fő eleme, ezért védeni és óvni kell. A kaput a jelenlegi tulajdonos dédnagyapja, Juhász János Gábor építette 1896-ban, azóta évtizedeken át áll és képviseli a családot, hirdeti mentalitásukat, életformájukat, ismertette az esemény moderátora, Bíró Éva.

- Ez a felújított kapu biztos lábakon áll, egyetlen provokáló személy vagy intézmény sem tudja megsemmisíteni, ugyanis mi Hargita Megye Tanácsánál elhatároztuk, hogy a tetteinket olyan biztos alapokra építjük, amelyeket nem lehet később elvitatni. A székely kapus mozgalom is ilyen egyrészt köszönhetően Kovács Piroska nyugalmazott tanárnőnek Máréfalváról, akinek birtokában van  az Európai Unió Kulturális Öröksége /Európa Nostra-díj, aki a székely kapuk múltját kutatva feltérképezte az udvarhelyi régió székely kapuit. A másik alap az a műemlékvédelmi stratégia, amelyet a megyei tanács elfogadott, tehát érvényes és visszavonhatatlan, hogy a megyénkben a székely kapuk kiemelt értéket képviselnek. A harmadik alap a román kormánnyal kötött szerződésünk. Van egy uniós támogatású pályázatunk a székely kapukra vonatkozóan, amelyet az aktuális fejlesztési miniszterrel aláírtunk, arról hogy az országnak a székely kapuk különös értéket jelentenek. A negyedik alapot pedig a magyar kormány és a nemzetpolitikai államtitkárság támogatása jelenti. Négy olyan alap, amelyre támaszkodva bízom benne, hogy a székely kapuinkat nem lehet elvitatni – hangzott el Borboly Csaba beszédében. Hozzátette a madarasiak legyenek büszkék erre a kapura, mert itthon maradásra ösztönöz és cselekvésre késztet.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár gratulált mindenkinek, aki bekapcsolódik a programba. Hozzátette, mindenik felújított székely kapu bizonyítja, hogy itt székelyek élnek. A székely zászló, a kapu, a tájszólás mind hozzátartoznak a székelységhez, amikor ezeket megerősítik bizonyítják, hogy büszkék az identitásukra és szeretnének kitartani mellette. Ebben az identitásért való küzdelemben felajánlotta segítségét a székelységnek az államtitkár.

Korodi Attila is köszöntötte a résztvevőket, kifejtette, ez a kapu egy kis történelmet jelent nem csak Madarasnak, de egész Csíknak. Ha mindent megteszünk szimbólumaink védelméért, akkor csak idő kérdése, hogy a nagy világ is elfogadja ezeket, feladatunk, hogy mindig hangot adjunk ennek, és ezek az ünnepi pillanatok erősítenek meg abban, hogy megéri. Kötelességünk nem csak, hogy építsünk, fejlődjünk, de a régiből át kell emeljük mindazt, ami érték, hangzott el Korodi Attila beszédében.

Bíró László polgármester elmondta, ünnep számukra ez a nap, mert sokkal többről van szó mint egy székely kapu felújításáról, értékmegtartó tevékenységet végeznek mindazok, akik részt vesznek a projektben. Ördög Imre önkormányzati képviselő a felújított székely kaput a székely zászlóhoz hasonlította, amely messze földön hirdeti, honnan jövünk, az identitásunk kulcsa, egy érték, amelyet meg kell becsülni.

Antal Tibor faragász mester, aki elvégezte a felújítást  arra hívta fel a figyelmet, hogy a székely kapu érték, értéket hordoz és nem divat. Juhász Ferenc házigazda megígérte, hogy továbbra is gondját viseli a kapunak, aztán pedig viselje gondját akié lesz.

A felavatási ceremónia részét képezte, hogy a faragász mester egy pálinkával meglocsolt csokor virágot kötött fel a kapu tetején lévő keresztre. Az ünnepség részeként Potápi Árpád János, Borboly Csaba, Bíró László és Juhász Ferenc aláírtak egy egyezményt, amelyben a tulajdonos kötelezi magát, hogy a kaput a csíkmadarasi székely közösség építészeti és népművészeti értékeként védi és óvja, a felújítást segítő felek pedig örömüket fejezik ki, hogy segíthettek a kapu felújításában, így a székely hagyományos falukép egyik fő elemét sikerült megmenteni és átörökíteni a következő generációknak.

Csíkszereda, 2016. augusztus 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774