Mindegyik beszállítónak vállalnia kell a felelősséget a péktermék minőségéért

Hargita Megye Tanácsa az Országos Versenyhivatalhoz és a Közegészségügyi Igazgatósághoz fordul a tej-kifli program kapcsán

(0 Szavazat)100 megjelenítés

Az elmúlt napokban Borboly Csaba megyeelnök is jelezte, és a sajtó is felfigyelt arra megyénkben, hogy a tej-kifli programban péktermék szállítására szerződött egyik cég nem azonos az általa szállított terméket előállító vállalkozással. Ez ügyben Hargita Megye Tanácsa az Országos Versenyhivatalhoz és a Közegészségügyi Igazgatósághoz fordul, mert Borboly Csaba megyeelnök szerint a Hargita megye számos iskolájának pékterméket biztosító tordai cég nem jár el korrektül, amikor nem saját terméket szállít, hanem prahovai cégtől vásárolja.

– Nem egyszerű szállításról van szó, hiszen a közbeszerzésen nyertes vállalkozásnak a termék minőségéért is felelősséget kell vállalnia, probléma esetén nem mutogathat a terméket előállító cégre. Nem kötöttünk szerződést prahovai céggel, egy tordai céggel szerződtünk, éppen ezért az esetet jelzem az illetékes hivataloknál, hiszen ez a helyzet veszélyes lehet a gyermekek egészségére. Azok a cégek, amelyek nem saját terméket szállítanak, közegészségügyi szempontból nem tartják be vállalásaikat – jelentette ki.

Az elöljáró azt a kérdést is felteszi a versenyhivatalnak, miért engedik meg, hogy míg a helyi cég naponta köteles szállítani, addig a távolabb lévő csak hetente kétszer vagy egyszer. Szerinte az lenne a megfelelő, ha minden iskolába helyi termelők biztosítanák a péktermékeket, hogy friss kiflit kaphassanak a gyermekek, vagy pedig arra kötelezni a cégeket, hogy naponta szállítsanak. A megyei tanács négyéves keretszerződést kötött az idén, de jövőre is lehetőség van változtatni. Azok a vállalkozások, amelyek idén elnyerték a szállítást valamelyik kistérségben, újra tehetnek majd ajánlatokat, és folytathatják szolgáltatásukat, vagyis ott lesz új kiírás, ahol visszalép valamelyik szállító.

A megyeelnök úgy véli, a helyzeten akkor lehet változtatni, ha a szülők, az oktatási intézmények vezetői odaállnak és törvényes úton panaszt tesznek, harcolnak addig, míg elérik a szerződésbontást bármelyik rosszul teljesítő céggel. A törvényeknek megfelelő módon, hogy annak nyoma legyen, a közegészségügyi igazgatóságnál (Csíkszék: 0266 314 967; Udvarhelyszék: 0266 211 609) vagy a fogyasztóvédelmi hivatalnál (0266 311 702) lehet jelezni, ha a terméket nem találjuk megfelelőnek.

– Lehet aláírások gyűjtését kezdeményezni, Hargita Megye Tanácsa pedig továbbra is benyújt jogszabály-módosító javaslatokat, és megteszi, amit lehet – jelentette ki az elöljáró megköszönve a Facebook-oldalán kapott számos hozzászólást, észrevételt a témában, illetve azt, hogy együtt keresték ez ügyben is a megoldást (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1337497572936005&set=a.318009671551472.84189.100000273257560&type=3&theater).

A rosszul teljesítő céggel csak a következő esetekben lehet szerződést bontani: ha nem tartja be a szállításra vonatkozó szabályokat, azaz nem szállít hetente egyszer vagy kétszer, illetve naponta a távolságtól függően, ha a cég nem a felsorolt termékeket szállítja, továbbá az iskolának joga van nem átvenni a leszállított terméket, ha az nem felel meg a törvény által megadott kritériumoknak (szavatosság, súly, elkészítési recept, állag). A 2003/16-os törvény alapján szokták ellenőrizni, laboratóriumban, a kifogásolható terméket.

Az Európai Unión belül bármelyik vállalkozásnak joga van jelentkezni a péktermékek szállítására vonatkozó közbeszerzésre. A szállító cégek kiválasztására megvan a törvényes eljárás: miután a megyei tanács meghirdette a közbeszerzést, minden cégnek egyenlő esélye van arra, hogy jelentkezzen, a fellebbezési időszak lejárta után pedig a bizottság kiválasztja a nyerteseket, azaz azt a céget, amelyik a legkisebb árajánlatot tette.

Hargita Megye Tanácsának a tej-kifli program ügyében tett erőfeszítéseiről kiadott közleményei kronologikus sorrendben megtalálhatók itt: http://hargitamegye.ro/hirek/tej-kifli.html

Csíkszereda, 2016. november 28.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774