Mézfesztivált tartottak Csíkszeredában

Borboly Csaba mézfogyasztásra buzdított

(0 Szavazat)38 megjelenítés

A VI. Székelyföld Napok keretében szervezett Hagyományos Termékek Őszi Vásárával egy időben rendezték meg a hétvégén a Csíkszéki Mézfesztivált a csíkszeredai Szabadság-téren.
Szombaton a mézlovagok a Millenniumi templomba vonultak át, ahol Isten áldását kérték a mézekre. A negyedik Mézfesztiválon több magyarországi mézlovagrend is jelen volt: a söjtöri Ambrózia Mézlovagrend, a bajai Szent Ambrus Mézlovagrend és a gyulai Göndöcs Benedek Mézlovagrend képviseltette magát. Természetesen az Udvarhelyszéki Mézlovagrend, és a házigazda Csíkszéki Mézlovagrend tagjai is szép számban jelen voltak. Mint elhangzott a bajai mézlovagrend 2003-ban alakult, elsőként a világon.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszönetet mondott a mézlovagoknak és a méhész egyesületeknek, azért a munkáért amit végeznek. „A méhészek annak örvendenek, ha újabb emberek állnak neki méhészkedni és látják meg ennek a szakmának a szépségeit”. A megyeelnök arra buzdított mindenkit, hogy amikor csak tehetik cukor helyett a sokkal egészségesebb mézet használják ételeik ízesítésénél. „Nincs olyan étel, amit nem lehetne mézzel édesíteni. Arra biztatom Önöket, fogyasszuk a mézet. A székelyföldi mézet már számos országban bevizsgálták, Magyarországtól kezdve Franciaországig, és mindenhol kiállta a próbát. Bízhatnak az itt kiállított termékekben, hogy azok valódi mézek!” – hangsúlyozta a megyeitanács-elnök.

A mézfesztivál ideje alatt kézműves foglalkozást is tartottak, ahol a viaszöntéssel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A méz és a méhek témában meghirdetett rajzpályázatra több mint száz gyerekrajz született, minden pályázó ajándékban részesült. A mézfesztivált kulturális programok is színesítették: fellépett a Kosz Szilveszter néptáncegyüttes, valamint a csíkszentkirályi Méhecske óvoda zenés-verses műsorral. Pénteken és szombaton nagyon sok méztermelő hozta el portékáját, így havasi-, akác-, hárs- és vegyesmézek bő választéka várta a vásárlókat.

Csíkszereda, 2015. október 11.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774