Megyeközi együttműködés a turizmus fejlesztéséért

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Együttműködési pályázat a Kis-Küküllő vidéke és a Sóvidék-Hegyalja térségek fejlődéséért című projektet bonyolítja le 2015. május–szeptember között a Kis-Küküllő Balavásár–Sóvárad Egyesület és a Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport LEADER Egyesület helyi akciócsoportja, ennek kapcsán egyeztettek Parajdon július 10-én. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szabó Árpád, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Verestóy Attila szenátor, Bíró Barna Botond megyei tanácsos, a Kis-Küküllő Balavásár–Sóvárad és Sóvidék-Hegyalja LEADER-térségek polgármesterei, illetve a két kistérségi egyesülés vezetői és munkatársai. Hangsúlyozták a turizmus fontos szerepét a közép- és hosszú távú székelyföldi vidékfejlesztési stratégiákban. Verestóy Attila szenátor a franciaországi példát említette, ahol amellett, hogy fejlett az iparosodás, és magas szintű mezőgazdasági termelés létezik, a nemzeti össztermék legnagyobb hányadát a turisztikai bevételek jelentik. Borboly Csaba kiemelte, nagy szükség van a két megye, a két térség együttműködésére az infrastrukturális és regionális fejlesztésekben, hiszen ez a térség együttesen sokkal nagyobb turisztikai potenciállal rendelkezik, mint külön-külön.

A megbeszélés alkalmával szó esett a helyi mesterségek és helyi termékek fontosságáról, a meglévő turisztikai értékeink pontos felleltározásáról és a két térség szoros kapcsolattartásának és együttműködésének kiemelkedő szerepéről. A jelenlévők megegyeztek egy kölcsönös munkalátogatás megszervezésében, amelyen jó példaként a helyszínen bemutatják a két térség községeiben kivitelezés alatt lévő vagy már befejezett európai uniós vidékfejlesztési megvalósításokat.

A pályázat értéke 53 000 euró, amelyet a LEADER programban pályáztak meg. A projekt tevékenységei között szerepel tényfeltáró, problémafeltáró műhelymunka turizmusban szolgáltatók, termelők, önkormányzatok számára, ennek eredménye egy összegző dokumentum, melynek alapján elkészült egy turisztikai swot-elemzés, 15 turisztikai csomag, valamint egy adatbázis, ezek tartalmazzák a két térség értékeit, termelőinek és turisztikai szolgáltatóinak adatait. Mindezek alapjául szolgálnak a későbbi kiadványoknak.

Ugyanakkor kézműves tábort szerveznek Makfalván, amelynek tevékenysége ismerkedés a hagyományos mesterségekkel és kézműves termékekkel és ezek fontosságának tudatosítása a fiatalokban, és egyben lehetőség is ezen mesterségek elsajátításának megalapozására, hagyományos értékeink átmentése a következő generációk számára. A pályázat tevékenységeként turisztikai képzést is szerveznek, amelynek célja a turisztikai szolgáltatások minőségének javítása, továbbá kiállítások és vásárok szervezése, valamint közös kiadványok, úgymint turisztikai kalauz térképpel és turisztikai programcsomagokkal, helyi termelőket, kézműveseket bemutató prospektus.

 

Csíkszereda, 2015. július 12.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774