Megyei vagy térségi érdekek szerint kaptak több pénzt egyes települések

A világ egyik legnehezebb dolga

(0 Szavazat)70 megjelenítés

A biztos, nyugodt fejlődést szolgálja a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott, beruházások listáját tartalmazó honlap – jelentette ki március 2-i sajtótájékoztatóján Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke. Mint ismeretes, az http://investitii.hargitamegye.ro/ oldalra tölthették fel támogatási igénylésüket a helyi önkormányzatok, és ennek figyelembevételével döntött a megyei tanács testülete a február 28-i, keddi ülésén a helyi költségvetések kiegyenlítéséről.

– A világ egyik legnehezebb dolga egy döntéshozó számára a pénzek elosztásáról határozni. Lehet erőből, de lehet úgy is, hogy együtt a helyiekkel megtaláljuk a jó megoldást. Mi természetesen ez utóbbit választottuk, akárcsak az elmúlt években, azért, hogy a megye érdekében érzékelhető változás történjen – mondta a megyeelnök kiemelve a döntésben megnyilvánuló szolidaritást és konszenzust, ami kialakult a települések, térségek, frakciók között. Rámutatott az online beruházási lista előnyére: ha egy miniszter vagy parlamenti képviselő érdeklődik a megyei fejlesztési igények iránt, egy gombnyomásra rendelkezésére áll, akár a mobiltelefonján is. Nem kell, hogy körlevelet küldjön a megyei tanács az önkormányzatoknak egy miniszteri látogatás előtt, hogy írják meg, mire igényelnek támogatást, mert rendelkezésre áll ez a honlap – ecsetelte az online kitöltött űrlapok előnyeit Borboly Csaba. Bejelentette, hogy a megyei beruházások feltöltésével teszik teljessé az adatbázist, amely nagyban segíti a döntés-előkészítés folyamatát, sőt segíti az építeni, befektetni szándékozó magánszemélyeket abban, hogy tájékozódhatnak arról, milyen közfejlesztés várható a környéken.

– A weboldalt nem zártuk le, továbbra is feltölthetik az önkormányzatok a beruházásaik adatait – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Azt is elmondta, hogy az áfa és jövedelemadó visszaosztásából származó közel 14 millió lejt, amit Hargita megye kapott, pontrendszerben bírálták el, és a „túligénylők” mínuszpontot kaptak, akárcsak azok, amelyeknek magasak voltak a saját bevételeik, vagy ha a településszerkezet miatt például több iskolával, óvodával, kultúrotthonnal és templommal rendelkezett egy község.

Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy a települések lemondtak egymás javára pénzösszegekről annak érdekében, hogy egy-egy térségi vagy megyei érdekeltségű beruházásnak elsőbbséget adjanak. Ilyen Tusnád község esete, amely az alcsíki víztisztító állomás építésére kapott többet, a teljes csíki keret terhére hisz korábban az alcsíkiak járultak hozzá a felcsíki derítőállomás megépítéséhez. Kiemelte még Csíkszentsimont, amely a burgonyafeldolgozó üzem megvalósulása érdekében kapott nagyobb összeget, ami a környék gazdasági fejlődésére lehet kedvező hatással, valamint Dánfalvát a tangazdaság fejlesztése kapcsán, ami a térség szakoktatásának javát szolgálja.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke jó lépésnek nevezte az online beruházási felület létrehozását, és elmondta, hogy számos olyan területre jeleztek igényt, amelynek támogatása a kormány Országos Helyi Fejlesztési Programjában is szerepel, például az óvodák és iskolák felújítása, ezért reményét fejezte ki, hogy a program révén további forrásokhoz jut a megye. Borszék kapcsán kifejtette, hogy a város vezetése idén szeretné befejezni a kezelőközpont építését, ezért élvezett előnyt a többi településsel szemben a megyei érdekeltségű létesítmény. Kitért a gyergyóremetei kezelőközpont megvalósítására is, mint mondta, bízik abban, hogy minél több ilyen központ lesz a megyében.

Barabás Csaba, az elnöki kabinet vezetője elmondta, hogy nem voltak problémák, reklamálások az online űrlap miatt, azt valamennyi polgármesteri hivatalban ki tudták tölteni. Céljuk a honlap továbbfejlesztése, hogy teljes adatbázisuk legyen a megye beruházásairól, és egy bárki számára átlátható rendszert működtessenek. Az egyik fejlesztés a kulcsszavak szerinti keresés lehetősége lesz. Kiegészítik továbbá a megyei tanács és alárendelt intézményei beruházásaival és fejlesztéseivel, és bárki hozzászólhat majd azokhoz is, jelezve az észrevételeit.

A polgármesterek által igényelt beruházások listája megtekinthető a http://investitii.hargitamegye.ro/ oldalon. Hargita Megye Tanácsa az előző években is pályázatok alapján döntött a helyi költségvetések kiegyenlítéséről (http://judetulharghita.ro/alocari.html), ám az idei, online módszer követhetőbb, átláthatóbb.

Csíkszereda, 2017. március 2.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774