Megünnepelték az ötvenedik kötet megjelenését

Grafikai kiállítás

(0 Szavazat)32 megjelenítés

Ex Libris - Könyvjegyek címmel Siklódy Ferenc grafikáiból nyílt kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában november 17-én, csütörtökön. A rajzok a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal által megálmodott és kiadott Székely Könyvtár sorozatban jelentek meg, a kiállítással a sorozat ötvenedik kötetének megjelenését is ünnepelték egyben.

- 2012-ben indult a könyvkiadási projekt, akkor született meg az az ötlet, hogy miért ne lehetne egy olyan könyvsorozat is, amelyben a székely magyar kultúra alapműveit gyűjtenénk össze. Száz kötetet terveztünk és most értünk a feléhez, alapművekről van szó, de szerepelnek a sorozatban kortárs szerzők is, akik majd klasszikussá válnak. Mindegyik kötethez a grafikus készített egy-egy új munkát ezeket állítottuk ki, illetve gyűjtöttük össze egyetlen kötetbe – ismertette a részleteket Lövétei Lázár László, a Hargita Kiadóhivatal igazgatója. Továbbá megköszönte Hargita Megye Tanácsának a támogatást, mondván nem sokat ér az ötlet, ha nincsen mögötte támogató. Az intézmény részéről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket.

- Ez a könyvsorozat azt gondolom, hogy Székelyföld egyik legnagyobb projektje, ezekben a művekben is olvashatnak az élet értelméről, arról hogy miért érdemes élni, én két okot emelnék ki: az egyik, hogy vannak jó célok, amelyeket érdemes támogatni. Nem mindig a pénz a fontos, hanem az akarat, a hozzáállás és a kaláka. A másik ok amiért érdemes élni azok, akiket szeretünk, ezek a könyvek pedig olyan írásokat tartalmaznak, amelyeket minden családnak érdemes elolvasni – fogalmazott a megyeelnök. Hozzátette szeretnék, ha minden polcon ott lennének  sorozatban szereplő könyvek, ezért aláírtak a kiadó menedzserével egy levelet, amelyet majd eljuttatnak mindenki postaládájába, hogy meggyőzhessék a könyvek megrendeléséről.

A kiállított grafikákat Szabó András muzeológus jellemezte:

- Siklódy Ferenc miniatűr metszetei megfontolt és szorgalmas grafikus munkáról tanúskodnak, műveinek stílusát nem készítési technikája hanem az adott mondanivaló határozza meg. Bár a darabok mindegyike linóleum metszet, olyanok is vannak közöttük, amelyek a legközelebbi rokon, a fametszet keménységét idézik, meg olyanok is amelyek a fotóművészetben ismert eljárás, a szolarizáció hangulatát sugallják, és olyan is amely folk dinamikája miatt kilóg a sorból, a legjelentősebbek azok a kompozíciók, amelyek alkotójuk plasztikai gondolkodásának sajátos képviselői.

- Amióta eldöntöttem, hogy grafikával fogok foglalkozni ez volt az egyik legszebb kihívás, volt idő ráhangolódni, kikísérletezni, hogy mi a jó, és az a legjobb benne, hogy szeretettel csináltam. Engem a munka örömmel töltött el, mert új területeket ismerhettem meg akaratlanul is – nyilatkozta a megnyitó után Siklódy Ferenc.

Az ünnepségen Kurkó Árpádnak, a Székely Könyvtár sorozat főtámogatójának átadták az erre az alkalomra készült díszmappát Siklódy Ferenc személyre szóló ex libriseivel.

Csíkszereda, 2016. november 17.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774