Megújult katolikus templom várja a homoródszentpáliakat

A közösségi összefogást meghitt ünnep zárta

(0 Szavazat)31 megjelenítés

Megáldották szombaton, július 23-án ünnepi szentmise alkalmával a felújított homoródszentpáli római katolikus templomot. Egy régi, a kommunista időkben épült kis épületet sikerült kibővíteni és igazi kistemplommá alakítani. A munkálatok jelentősen támogatta Hargita Megye Tanácsa: tavaly 40 ezer lejt, idén 80 ezer lejt különítettek el erre a célra. A július 23-i ünnepségre meghívást kapott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. A szentmisét Tamás József püspök celebrálta, majd megáldotta a felújított templomot.

Borboly Csaba az egybegyűlteknek elmondta, fontos a megyei tanács számára minden kisközösség hitéleti tevékenysége, és példaértékű, ahogy ennek a kis templomnak az ügyében összefogtak. Abban kívánnak továbbra is közreműködni, segítségül lenni, hogy a történelmi magyar egyházak közösségépítő tevékenységet tudjanak folytatni.

– Öröm számomra, hogy ez mostmár a sokadig templom Hargita megyében, amely megépül. Minden egyes helyen, ahol templom épült, felújításra vagy átépítésre került, érezhető a közösségben az egymásra figyelés, a szolidaritás és a szeretet. Sokkal több közös ügyet tudnak megoldani az emberek, ha a lelkész, a tiszteletes, a pap érdemben tud velük foglalkozni. Vállalom, hogy a további problémák megoldásában is dolgozzunk együtt – mondta Borboly Csaba.

A megyeelnök gratulált a közösségnek, megköszönte Tamás Huba plébános áldozatos munkáját, hiszen nagy dolog, amit sikerült a hívekkel, a támogatókkal véghez vinnie, fogalmazta meg.   

Tamás Huba elmondta, a kommunizmus idején épült létesítményt családi házként engedték működni, nem engedték, hogy templom legyen. Ezen szerettek volna változtatni, és készült egy rehabilitációs terv, melynek köszönhetően a templom egy gyöngyszeme lett a Kis-Homoród mentének. Sok jószándékú embernek köszönhetően megújult a templom, prioritásként kezelte a munkálatok finanszírozását a megyei tanács, illetve segítették a helyi és a környékbeli közbirtokosságok, amelyért mindannyian hálásak, hangsúlyozta a plébános. 

Tamás József plébános elmondta, többször járt a helyszínen, és örömmel tapasztalta a nagy lendületet, amellyel mindannyian a templom újításán dolgoztak. A közösség összetartó erejét méltatta, amelynek köszönhetőek az eredmények, illetve a szombati szép ünnep. 

 

Csíkszereda, 2016. július 23. 


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774