Megújult a lövétei templom

’56 üzenete: merjünk Dávidként nagyok lenni!

(0 Szavazat)334 megjelenítés

Október 22-én, vasárnap délelőtt 11 órakor Tamás József püspök ünnepélyes szentmise keretében megáldotta a felújított lövétei plébániatemplomot. Az ünnepségen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Lukács Levente, a megyei tanács egyházi ügyekkel foglalkozó munkatársa is.

A lövétei egyházközség Kisboldogasszony titulusú temploma az idén nagymértékű külső felújítási munkálaton ment át. A felújítás tartalmazta a salétrom által kárt okozott cementes burkolatok eltávolítását, a sérült, megmozdult vakolatfelületek leverését, máshelyen pedig a különböző festékanyagok lecsiszolását, majd folytatódott a hiányos falfelületek kiegészítő meszes vakolattal való ellátásával, a templom teljes újrasimításával és az újrafestésével. Ugyanakkor szükségessé vált a templom udvarán egy teljes körű tereprendezés, amely egy új kövezett járdát foglal magába. A munkálatok Hargita Megye Tanácsa, Lövéte önkormányzata, a helyi közbirtokosság, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a jóakaratú hívek támogatásával jött létre.

Az ünnepi szentmisében Tamás József püspök megáldotta a felújított templomot és a templomteret. László István, lövétei plébános köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, a templom felújításához nyújtott támogatásáért.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ünnepi beszédében Dávid és Góliát példáját hozta fel. Elmondta, nem mindig a fizikai nagyság, a kimondott nagy szavak viszik előbbre a dolgokat, hanem az ész, az összefogás és a hit.

– Október 23-án azt ünnepeljük amikor – Dávidhoz hasonlóan – a magyar nemzet legyőzött egy nagy birodalmat. 1956 tanulsága az, hogy elődeink mertek nagyok lenni, szembe mertek menni a rendszerrel, és győztek. Lövétén is, ha van összefogás, közös akarat, akkor nincs olyan, hogy valamit nem lehet megcsinálni. A mai ünnep ennek ékes bizonyítéka – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Beszédében köszönetét fejezte ki a felelős magyar kormánynak, akik ugyancsak támogatták  az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül a templom felújítását.

– Jó, hogy van egy felelős magyar kormány, akire tudunk számítani. Ma ennek is köszönetet mondunk. Az ‘56-os forradalom a magyar nemzet kiteljesedését jelenti, hisz minden magyar számíthat minden magyarra. Azt kívánom, hogy az elkövetkezőkben is számítsunk egymásra, és ha hitben megerősödve tesszük ezt, akkor nincs lehetetlen – zárta beszédét Borboly Csaba. 

Az elmúlt 5 évben Hargita Megye Tanácsa 180 000 lejjel járult hozza egyháztámogatási programján keresztül a templom és a közösségi ház felújításához. 2013-2014-ben a közösségi ház felújítását 50 000 lejjel támogatták, 2015-ben a templom belső felújításához 40 000 lejjel járultak hozza. 2016-ban a közösségi ház felújítását újabb 30 000 lejjel támogatták, továbbá a templom fűtésrendszerének kiépítését 10 000 lejjel segítették elő. Idén 50 000 lejjel járultak hozza a templom külső felújításához.

A Hargita megyei templomok, egyházi épületek felújításának, építésének támogatási pályázatának második kiírására október 20-án járt le a leadási határidő. A támogatott tevékenységek: szociális célra hasznosított ingatlanok felújítása, építése; a fűtésrendszerek kiépítése a templomokban; a templomok és más egyházi épületek építése, felújítása; valamint ravatalozók építése, felújítása.

További részletek Hargita Megye Tanácsa egyháztámogatási programjáról:

http://hargitamegye.ro/egyhazak/egyhaztamogatasi-program/egyhaztamogatasi-program-2017.html

Az egyházakkal kapcsolatos híreinket itt találják:

http://egyhazak.hargitamegye.ro/

Csíkszereda, 2017. október 22.


[ Egyházi hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774