Megnyitották az V. Hargitai Szalont

Erőteljes ihletforrásnak bizonyult a létformák témakör

(0 Szavazat)62 megjelenítés

A Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa szervezésében ötödik alkalommal is megrendezték szeptember 27-én a Hargitai Szalon című tárlatot a csíkszeredai Megyeháza Galériában. Idén létformák, művészi formák témakörben várták az alkotásokat. 

A 43 képzőművésztől több mint félszáz beérkezett munkát Székedi Ferenc műkritikus méltatta. Köszöntőjében visszatekintett az elmúlt négy évre, amelyek során a káosz architektúrája, jelen és jelenlét, határok és menekült, majd együttélés témakörökben várták a térségben élő és innen elszármazott művészek alkotásait. Idén folytatva a filozofikus hívószavak sorát a képzőművészek létformák, művészi formák témában küldhettek be munkákat. Hogyha az ember azt a kifejezést hallja, hogy létforma, akkor képzettségétől, ismereteitől függően más más dolgokra gondol. Amennyiben képzőművész és nemcsak az összefüggések keresésének kötelezte el magát, hanem az alkotás vágyával is rendelkezik, akkor bizonyára kapcsolatba került a létformákkal, és megpróbálja hozzáférhetővé tenni azokat saját szemléletén keresztül – fogalmazott Székedi Ferenc a méltatás során. A kiállítást Botár László nyitotta meg, az idei zsűri egyik tagjaként ismertette a díjazottak nevét: Fazakas Csaba és Elekes Gyula.

A legátfogóbb képzőművészeti vándorkiállítás október 16-ig tekinthető meg, majd tovább viszik Székelyudvarhelyre, Gyergyószárhegyre, jövőben pedig Magyarország néhány településén is bemutatják. A csíkszeredai kiállítást az Albert Kati és Szabó Zsolt Jazz Duo tette hangulatosabbá.

Csíkszereda, 2017. szeptember 27.


[ Kulturális hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774